Čtvrtek, 18. dubna 2024

Olomouc letos vybuduje v centru podzemní kontejnery na odpad

Olomouc letos vybuduje v centru podzemní kontejnery na odpad

Olomoucká radnice letos vybuduje v městské památkové rezervaci podzemní kontejnery na tříděný odpad. Ten nyní lidé v historickém centru města mohou odkládat jen v omezené míře do menších nádob umístěných v některých bytových domech. Investice si vyžádá asi tři miliony korun, řekl dnes novinářům náměstek primátora Jan Holpuch (ODS).

Podzemní kontejnery na separovaný odpad radnice chce umístit v Aksamitově a Lafayettově ulici a na třídě Svobody. Na každém stanovišti by lidé měli mít možnost odložit papír, plast a sklo.

"Podzemní kontejnery by měly začít fungovat zhruba v polovině roku," uvedl náměstek.

V městské památkové rezervaci podle něj nelze kontejnery na separovaný odpad na veřejných místech umisťovat. Některé jsou sice se souhlasem vlastníků domů ve společných prostorech nemovitostí, požadavkům obyvatel však podle vedení města nestačí.

Například v roce 2010 obyvatelé Olomouce vytřídili 5922 tun odpadů, o více než devět procent než předloni. Podzemní kontejnery fungují v historické zástavbě řady měst, například v Praze, Brně, Písku či Uničově.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů