Pátek, 19. dubna 2024

Mrazivé počasí poškodilo velké množství vodovodů

Mrazivé počasí poškodilo velké množství vodovodů

Velmi nízké teploty z první poloviny února s sebou přinesly značné problémy v podobě častějších poruch vodovodního potrubí. Vodohospodáři ze společnosti 1. SčV, a.s. zaznamenali oproti minulému měsíci nárůst jejich počtu o 110 procent. Vyjeli k pětašedesáti haváriím a evidovali třicet zamrzlých vodoměrů. Další komplikace může přinést očekávaná obleva.

Mrazivé počasí sice polevilo, ale poruchy potrubí můžeme čekat i nadále. "Havárie vodovodních řadů či domovních přípojek očekáváme i v nadcházejících dnech, a to především v souvislosti s hlášenou oblevou. Při té dochází k pohybu půdního podloží, což může způsobit další poruchy," poznamenala tisková mluvčí 1. SčV a. s. Kristina Blaszczyková s tím, že případné havárie mohou lidé nepřetržitě hlásit na zákaznické lince 800 454 545.
Únorové mrazy zatím způsobily poruchy především na vodovodních řadech. Mezi ty nejvýznamnější patří havárie vodovodního přivaděče vedoucího z úpravny vody Kosova Hora do vodárenského systému Sedlčansko. "Došlo zde k havárii ocelového potrubí v ulici Karla Hynka Máchy, které bylo uložené v hloubce pěti metrů. Naši pracovníci sice zvládli porouchaný úsek odstavit bez přerušení dodávek pitné vody, vzhledem ale k velké hloubce uloženého řadu a rozsahu jeho poškození byly nakonec zemní práce velmi rozsáhlé," vysvětlila situaci Kristina Blaszczyková.

Na Říčansku řešili vodohospodáři například havárii páteřního řadu v ulici Rýdlova. Bez pitné vody se zde ocitlo zhruba sedmnáct set obyvatel. Jakmile byly vytýčeny ostatní podzemní inženýrské sítě, zahájili okamžitě pracovníci 1. SčV zemní práce a samotnou opravu potrubí. Do večerních hodin havárii odstranili a místním občanům opět zprovoznili dodávky pitné vody. Komplikovanější byla situace na Příbramsku. Kvůli havárii vodovodního řadu v ulici Rovná se ocitli bez pitné vody obyvatelé bývalých vojenských bytovek v ulici Družstevní, Rovná a v obchodním centru Zdaboř. Vzhledem k rozsahu poškození a mrazivému nočnímu počasí se podařilo vodohospodářům havárii odstranit až v ranních hodinách následujícího dne.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů