Úterý, 23. dubna 2024

Z bývalého vojenského cvičiště u Hodonína bude chráněné území

Z bývalého vojenského cvičiště u Hodonína bude chráněné území

Prostor bývalého vojenského cvičiště na Hodonínsku se změní v chráněné území. Jihomoravský kraj vydal nařízení, kterým zřídil přírodní památku Pánov. Lokalita je cenná především rozsáhlou pískomilnou vegetací. Nacházejí se tam panonské stepní trávníky, které jsou velmi vzácné a zasluhují si zvláštní ochrany, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek Ivo Polák (ČSSD).

Památková ochrana bude znamenat zvláštní přístup. V podobných oblastech se podle Poláka například vegetace udržuje šetrnou cestou - buď ji spásají zvířata nebo se ručně kosí. Režim má pomoci chránit rostliny, bezobratlé typické pro písčiny i podpořit hnízdění ptáků. V oblasti naopak bude zapovězeno myslivecké hospodaření, stavění, těžba písků a podobně.

Nová přírodní památka Pánov se rozkládá asi na 87 hektarech. Leží severovýchodně od Hodonína v nadmořské výšce mírně nad 200 metrů nad mořem. Území je bezlesou plochou bývalého vojenského cvičiště s mírně zvlněným reliéfem tvořeným plochými písčitými dunami, geologickým podkladem jsou naváté písky, uvedli úředníci v dokumentu k vyhlášení přírodní památky.

Oblast vátých písků na jihovýchodě Moravy je podle odborníků cenná rozmanitou vegetací i faunou. Z kriticky ohrožených druhů rostlin se tam nacházejí zejména ostřice úzkolistá, kolenec pětimužný a kavyl písečný. Ze zvláště chráněných živočišných druhů tam žijí ještěrka obecná, užovky obojková a hladká, ropucha zelená, skokan štíhlý a blatnice skvrnitá. Z ptáků jsou to krutihlav obecný, ostříž lesní, žluva hajní, skřivan lesní, dudek chocholatý a bramborníček černohlavý.

Přírodní památka tvoří část Hodonínské doubravy zapsané na seznam evropsky významných přírodních lokalit Natura 2000.

Lucie Kučerová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů