Pátek, 29. března 2024

Kroužky odhalují tajemství labutí

Kroužky odhalují tajemství labutí

Odkud pocházejí labutě, které letos zimují v Olomouci, zjišťovali v těchto dnech členové Moravského ornitologického spolku. Na řece Moravě pod mostem v ulici U Dětského domova zkontrolovali 24 labutí velkých. Čtyři z nich měly ornitologické kroužky, podle nich zjistili, že tři byly kroužkovány v Česku a jedna v Polsku.

To odpovídá i dosavadním poznatkům, které byly díky kroužkování shromážděny. Bylo zjištěno, že většina našich labutí zimuje do 100 kilometrů od místa hnízdění, většinou na společných zimovištích na velkých řekách v centrech měst. Část jich zalétá i do sousedních zemí, jako je Německo a Rakousko. Největší vzdálenost 745 km urazila labuť kroužkovaná v Praze, která byla zjištěna až v Bělorusku. U nás se naopak objevují labutě z Polska, Německa, Rakouska a ojediněle i z Maďarska, Itálie, Dánska a Litvy.

Díky kroužkování se také zjistilo, že jsou labutě velmi věrné místu svého hnízdění a každoročně se na něj vracejí. Nejstarší okroužkovaná labuť velká v ČR se dožila 18 let a 10 měsíců.

V České republice bylo okroužkováno za více než 70 let přes 11 tisíc labutí, ale pouze u části z nich se podařilo zjistit další místo jejich výskytu. Pokud i u vás zimují labutě označené ornitologickými kroužky, tak to dejte vědět ornitologům. Přispějete tím k získání vědeckých údajů o jejich životě.

Jiří Šafránek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů