Čtvrtek, 28. března 2024

Sdružení Arnika jde na schůzku k registru znečišťování s ochotou ke kompromisu

Sdružení Arnika jde na schůzku k registru znečišťování s ochotou ke kompromisu

Na jednání pracovní skupiny ve středu 22. února by se mělo dojednat, kterých průmyslových provozů se bude nadále týkat povinnost každoročního hlášení znečišťujících látek do Integrovaného registru znečišťování (IRZ). Ministerstvo průmyslu a obchodu stále neustupuje ze své varianty omezující práva veřejnosti na informace o toxických látkách v životním prostředí. Sdružení Arnika jde na toto jednání s ochotou ke kompromisním řešením. "Jsme rozhodně přístupni kompromisům, a to dokonce čtyřem z pěti navrhovaných Ministerstvem životního prostředí, které ale zároveň veřejnost nepřipraví o právo na informace. Krokem zpět ve vyjednávání by se dal nazvat přístup Ministerstva průmyslu a obchodu, které je připravené opět hájit pouze svoji kontroverzní, právo na informace ohrožující a navíc pracovní skupinou již zamítnutou variantu," říká Jana Altunkaya z Arniky, vedoucí kampaně Budoucnost bez jedů.

Pracovní skupina k IRZ složená ze zástupců ministerstev, krajů, průmyslových podniků i nevládních organizací se snaží dojít kompromisu ve věci snížení administrativní zátěže podniků (v rámci tzv. ekoauditu) již od roku 2010. Na poslední schůzce Ministerstvo životního prostředí navrhlo několik kompromisních řešení, z kterých si v připomínkovém řízení všechny zastoupené strany, včetně Arniky, vybraly pro ně únosnou variantu. Opět až na Ministerstvo průmyslu a obchodu, které krom své varianty - tedy seškrtání IRZ na evropskou úroveň - další řešení opět nechce připustit.

Ministerstvo průmyslu a obchodu navíc také nerespektuje již dohodnuté závěry jednání pracovní skupiny a prosazuje stále variantu, která byla již zamítnuta. Jedná se o variantu, která by významně redukovala informace o znečišťovatelích rakovinotvornými, potenciálně rakovinotvornými a hormonální soustavu ovlivňujícími látkami. Z registru by zmizela více než polovina všech údajů a právo veřejnosti na informace o toxických látkách v životním prostředí by bylo značně omezeno.

Pracovní skupina se sejde na Ministerstvu životního prostředí zítra, ve středu 22. února, od 9:30. Jednání, které je neveřejné, se účastní zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva životního prostředí, Svazu chemického průmyslu, státního podniku DIAMO, zástupci krajů a České inspekce životního prostředí. Za Arniku bude na schůzce RNDr. Jindřich Petrlík, předseda Arniky (tel.: 603 582 984).

Včera Arnika pořádala happening "Nafouklá bublina", kterým na pražském Náměstí Republikypoukázalo na to, že argumenty Ministerstva průmyslu a obchodu prosazující "škrty" v Integrovaném registru znečišťování (IRZ) jsou jen "nafouklé bubliny". Kolemjdoucí se mohli pustit do praskání balónků, bublin z bublifuku i bublinkové fólie. "Například nadnesený argument, že by seškrtání IRZ ušetřilo průmyslovým podnikům 3 miliardy, zpochybňuje jak Ministerstvo životního prostředí, tak Česká inspekce životního prostředí. Co by ale skutečně škrty v IRZ znamenaly, je výrazné omezení práva veřejnosti na informace o toxických látkách v životním prostředí. Lidé by se nedozvěděli, jaké všechny toxické látky vypouštějí podniky v blízkosti jejich domova," říká Ing. Jana Altunkaya. Veřejnost mohla dát svou nespokojenost najevo prostřednictvím vzkazů na pohlednice, které byly na závěr happeningu předány přímo ministrovi průmyslu a obchodu Kubovi.

Fotogalerie z happeningu:

http://arnika.org/fotogalerie-86

Osud práva na informace o toxických látkách, které IRZ poskytuje, není lhostejný ani zahraničním organizacím zabývajícím se ochranou životního prostředí či zdraví. Výzvu za zachování IRZ podpořilo 97 nevládních organizací z 37 zemí světa. Mezi signatáři jsou významné mezinárodní organizace jako IPEN (Mezinárodní síť pro eliminaci perzistentních organických látek), HCWH (Health Care Without Harm = Zdravotnictví bez ohrožování) či ISDE (International Society of Doctors for Environment = Mezinárodní sdružení lékařů pro životní prostředí)

Zachování IRZ si přeje také 140 starostů a zastupitelů obcí celé České republiky a svým podpisem pod peticí Budoucnost bez jedů II požadovalo zachování IRZ v roce 2007 i přes 16 tisíc občanů.

Další informace:

Celý text výzvy zahraničních nevládních organizací spolu se signatáři na webu Arniky
http://english.arnika.org/preserve-prtr?petitions_page=60

Celý text výzvy starostů a zastupitelů spolu se signatáři na webu Arniky
http://arnika.org/vyzva-starostu-a-zastupitelu

Více o snahách omezit IRZ:
http://arnika.org/zachovejme-irz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů