Úterý, 23. dubna 2024

MŽP chce snížit podíl biologického odpadu na skládkách

MŽP chce snížit podíl biologického odpadu na skládkách

Ministerstvo životního prostředí se podle svého šéfa Tomáše Chalupy přednostně zaměří na snižování podílu biologicky rozložitelného komunálního odpadu na skládkách a na využití odpadů jako náhradního energetického zdroje. Ministr to uvedl v dokumentu Desetileté hodnocení, udržitelnost, konkurenceschopnost a výhled odpadového hospodářství ČR po roce 2012. Chalupa ji předložil dnešnímu zasedání vlády. Hnutí Duha požaduje zvýšení recyklace komunálního odpadu.

Možnosti energetického využití ministr vidí ve všestranné podpoře výstavby zařízení pro energetické využívání odpadů na regionální i celonárodní úrovni. Považuje to za perspektivní protipól k převažujícímu ukládání směsného komunálního odpadu na skládkách. Uvádí, že tato zařízení budou provozována za "přísného dozoru České inspekce životního prostředí a dohledu nad dodržováním emisních limitů na ochranu ovzduší". Hnutí Duha se ale obává, že se budou obří spalovny odpadů stavět na úkor recyklačních projektů.

Ministr argumentuje, že v Německu, Rakousku nebo Beneluxu je energetické využívání odpadů trojnásobně vyšší, ve skandinávských zemích pak čtyřnásobně, než je tomu v ČR. Poukazuje na to, že zařízení budou vyrábět elektrickou energii a teplo, které by jinak musely být vyrobeny z neobnovitelných zdrojů.

Novela zákona o obalech podle ministerstva zajišťuje přísnější procentuální, u některých materiálů až o desítky procent vyšší recyklaci a využití obalů v roce 2020 oproti roku 2012.

Do systému třídění bylo podle ministerstva ke konci roku 2010 zapojeno 98 procent populace v 5904 obcích. ČR tak patří z hlediska pokrytí populace k nejúspěšnějším v Evropě. V číslech to představuje recyklaci 95 procent obalů z papíru, 75 procent ze skla, 61 procent z plastů a 64 procent u kovů. Celkem bylo recyklováno 73 procent obalů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů