Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jednání o registru znečišťování neskončila, ale došlo k posunu

Jednání o registru znečišťování neskončila, ale došlo k posunu

Na Ministerstvu životního prostředí ČR se uskutečnila další ze schůzek pracovní skupiny, která se zabývá podnětem Ministerstva průmyslu a obchodu ČR k omezení Integrovaného registru znečišťování. Zástupci MPO přišli jako jediní na jednání pracovní skupiny s trvajícím postojem, že se má počet ohlašujících subjektů zredukovat na minimum, které od nás požaduje Evropská unie, ale postupem času přistoupili na kompromisní variantu navrženou MŽP, že se okruh ohlašovatelů omezí pomocí definice průmyslových činností, tzv. NACE kódů. I pro ně ovšem MPO chce navrhnout ještě další omezení definováním limitní kapacity.

"Dnešní jednání je z našeho pohledu určitý pozitivní posun k jakési konečné kompromisní dohodě. My sami jsme již na jednání šli s kompromisním návrhem zrušit ohlašovací povinnost pro provozy, které tolik nezatěžují životní prostředí množstvím vypouštěných toxických látek. Nyní uvidíme, s jakou variantou přijdou jednotlivá ministerstva, třeba bude přijatelná. Jde nám o to, aby výrazně nesnížilo množství informací o toxických látkách vypouštěných průmyslovými provozy, k nimž mají nyní veřejnost i státní správa prostřednictvím registru přístup," shrnul stanovisko Arniky po dnešním jednání její předseda RNDr. Jindřich Petrlík. Arnika v žádném případě nechce přistoupit na variantu, aby z IRZ zmizela data pro více jako polovinu průmyslových znečišťovatelů. "V tom máme i podporu více jak 140 starostů a zastupitelů měst a obcí. Proti omezení IRZ se dříve vyjádřilo také přes 16 tisíc signatářů petice Budoucnost bez jedů II a nyní i 97 zahraničních a mezinárodních nevládních či akademických organizací a institucí," dodala vedoucí kampaně Arniky Budoucnost bez jedů Ing. Jana Altukaya.

Do Integrovaného registru znečišťování (IRZ) musí podniky ohlašovat množství látek ročně vypouštěných do životního prostředí anebo opouštějících jejich brány v odpadech. Zatímco počet látek, které musí jednotlivé podniky hlásit v odpadech, už zredukovalo nové nařízení vlády počátkem roku, dnešní jednání se týkalo počtu provozů, které mají povinnost do IRZ ohlašovat úniky a přenosy chemických látek.

Více o snahách omezit IRZ:
http://arnika.org/zachovejme-irz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů