Sobota, 20. dubna 2024

Pokuta za porušení vodního zákona

Pokuta za porušení vodního zákona

Za porušení vodního zákona udělila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) milionovou pokutu společnosti Karlovarské silnice, a.s.

Inspektoři ČIŽP při opakované kontrole zjistili, že z opuštěného areálu bývalé obalovny silničních drtí Bochov odtékají odpadní vody s obsahem polychlorovaných bifenylů (PCB) přímo do Lomnického potoka. Lokalita se nachází v povodí vodárenské nádrže Stanovice, která zásobuje vodou Karlovy Vary a okolní obce. Společnost Karlovarské silnice, jako majitel areálu, odmítá nést odpovědnost za řešení špatného stavu na lokalitě. Ten je důsledkem nedostatečně řešené staré ekologické zátěže, která pochází ze sedmdesátých let minulého století, kdy manipulace s PCB neodpovídala požadavkům vodohospodářského zabezpečení.

"Jediná možnost, jak vyřešit tento stav, je odstranit všechny kontaminované zeminy, protože čištění vod je pouze řešením důsledků současného stavu, nikoli jeho příčin", uvádí Ing. Bednář, vedoucí karlovarské pobočky ĆIŽP.

Od roku 2005 se jedná už o čtvrtou pokutu za porušení vodního zákona, kterou inspekce této společnosti udělila. Ta podala ve třech předchozích případech žalobu na odvolací orgán Ministerstva životního prostředí ČR. Všechny žaloby byly vždy soudem zamítnuty. Společnost rozporovala zejména právní kvalifikaci vod tj. že se jedná o vody odpadní. Tento fakt však potvrdil jak odvolací orgán, tak Městský soud v Praze.

V roce 2011 požádala společnost Karlovarské silnice,a.s. o uzavření smlouvy na úhradu nákladů spojených s likvidací starých ekologických zátěží Ministerstvo financí.

Případ bude i v roce 2012 pobočkou ČIŽP v Karlových Varech nadále sledován.

ZDROJ: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů