Pátek, 29. března 2024

Jak pěstovat citroníky u nás?

Mnohý z nás touží poznat chuť čerstvě utrženého, vyzrálého citrusového plodu. Není to tak nesplnitelné, jak se na první pohled zdá. Pěstování citrusů není mezi našimi pěstitely nic výjimečného. Existuje mnoho knih a příruček o jejich  pěstování. Pokusím se tedy ve stručnosti popsat své zkušenosti s pěstováním tohoto krásného dekorativního ovoce plného vitamínu C.

Jak pěstovat citroníky u nás?

Pro pěstitele začátečníka je nejvhodnější začít s pěstováním citroníku, který je nejméně náročný a nejsnáze přežije drobné pěstitelské chyby. Citroník kvete a plodí prakticky celý rok, takže je na něm stále co obdivovat (květy, plody, voňavé a dekorativní listy). Pro začátečníka jsou nejvhodnější nejméně náročné odrůdy, jako například Pavlovského, Novogruzínský, Limeta, ....

Rostliny se snažíme získat od solidních firem, které se prodejem zabývají, nebo od citrusářů na prodejních výstavách. Při nákupu si vždy rostlinu řádně prohlédněte, zda vypadá zdravě, nejsou-li na ní nějaké známky choroby či škůdců. Doma ji pro jistotu nechte několik dní stranou od ostatních rostlin (v karanténě), abyste si případnou nemocí nezamořili skleník nebo byt.

pěstování citrusůPokud si chcete vypěstovat semenáček, stačí vybrat z citronu semínka, očistit je od dužiny, vydezinfikovat ve slabém roztoku hypermanganu. Pak vysejte do písku s rašelinou, přiklopte sklem a na mírně přistíněném místě v teplotě kolem 20 - 25 °C semenáčky vzejdou. Přibližně ve 2. roce je doporučuji naroubovat, aby byla jistota, že bude rostlina za nějaký čas opravdu plodit. Rouby odebíráme z plodících rostlin a to z jednoletého výhonu.

Já jsem si rostliny vypěstovala ze řízků plodících citrusů, kdy jsem se již třetím rokem dočkala prvních velmi chutných plodů. Nejlépe je řízkovat rostliny v březnu. Řízky před vpravením do půdy namočte do stimulátoru pro zakořenění rostlin. K zakořenění potřebují rostliny teplotu nad 20°C, takže doporučuji pěstovat pod otočenou sklenicí, kdy je rostlina v ideálním mikroklima.

Doporučuji všem hned od začátku rostliny otužovat, aby je nemohly ohrozit nějaké nepředvídané klimatické změny. Já rostliny citrusů na jaře po "ledových mužích" umístím na zahradu na chráněné místo (před tím, ale rostlinu otužuji větráním skleníku) a uklízím je do mírně vytápěného skleníku až těsně před mrazy. Při těchto přesunech si pečlivě označím jak byla rostlina otočena a snažím se ji umístit stejně na zahradě, aby to pro citrus nebyla příliš velká změna a v prvních dnech ji mírně přistiňuji, aby slunce nespálilo její listy a rostlina nepustila plody a neopadaly jí listy.
V zimě teplotu udržuji kolem 5 - 10°C. Jakmile začnou kvést (většinou v lednu), snažím se udržet teplotu mezi 15 - 18°C a k opylování květů použiji štěteček. Rostliny přihnojuji jako všechny ostatní rostliny ředěnými slepičinkami. V době, kdy jsou rostliny umístěny na zahradě, sleduji zda nebyly napadeny mšicemi, před uložením k zazimování je pečlivě omyji lísteček po lístečku a samozřejmě i kmen mýdlovou vodou, po celou zimu obírám od puklic, které se hlavně v předjaří na rostlině i přes veškerou péči zpravidla objeví a na jaře před umístěním na zahradu rostliny opět pečlivě čistím. Nepoužívám chemické postřiky, proto si mohu dovolit plody jíst celé a nedovedete si představit, jak je kůra z takto vypěstovaných citronů chutná.

ZDROJ: www.chytrazena.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů