Pátek, 29. března 2024

Další peníze na kotlíkové dotace kraj uvolní zřejmě v červnu

Další peníze na kotlíkové dotace kraj uvolní zřejmě v červnu

Další peníze na dotace pro nákup ekologických kotlů uvolní Moravskoslezský kraj zřejmě ještě letos v červnu. Novinářům to dnes řekl hejtmanův náměstek Miroslav Novák (ČSSD). Kraj chce do společného projektu s ministerstvem životního prostředí investovat 20 milionů korun, stejnou částku uvolní i ministerstvo.

Na takzvané kotlíkové dotace bylo v regionu původně vyčleněno 20 milionů korun. O pilotní program na výměnu kotlů byl obrovský zájem a už během prvního dne musel kraj příjem žádostí uzavřít. Krajští zastupitelé na svém dnešním jednání pouze vzali na vědomí, že je potřeba peníze přidat, o výši částky se zřejmě rozhodne až na červnovém zastupitelstvu.

"Peníze se budou schvalovat na základě rozhodnutí pracovní skupiny. Na odboru životního prostředí jsou volné zdroje. Je velmi pravděpodobné, že peníze budou uvolněny na červnovém zastupitelstvu Moravskoslezského kraje," uvedl Novák. Dodal, že program na výměnu kotlů by se tak mohl bezprostředně poté obnovit. "Budou připraveny veškeré podklady a pravidla pro druhou výzvu," uvedl Novák.

Nepředpokládá, že by se formuláře měly nějakým zásadním způsobem měnit. Je však pravděpodobné, že by se mohla snížit výše dotace na jeden kotel, která dosud byla 60.000 korun, což při částce prvotních 20 milionů korun znamená výměnu zhruba 330 kotlů, kraj přitom v pilotní části tohoto programu přijal 562 žádostí. "V rámci první výzvy mohu říci, že během měsíce dubna budou schváleny první žádosti," doplnil Novák s tím, že žadatelé, kteří nyní neuspějí, budou svou žádost muset podat znovu. Žadatelé tentokrát zřejmě budou moci získat i peníze na kotle pouze na biomasu, což dosud nebylo možné.

Dotovaný kotel musí žadatel provozovat alespoň po dobu 15 let, kdy musí také umožnit kontrolu topeniště. Na koupi a instalaci nového kotle a likvidaci starého zařízení bude mít čas devět měsíců. Peníze se budou vyplácet zpětně.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů