Sobota, 20. dubna 2024

RADEGAST PŘICHÁZÍ S UNIKÁTNÍM ŘEŠENÍM EKOLOGICKÉ LIKVIDACE ODPADNÍCH ETIKET

RADEGAST PŘICHÁZÍ S UNIKÁTNÍM ŘEŠENÍM EKOLOGICKÉ LIKVIDACE ODPADNÍCH ETIKET

Řešení, jak ekologicky naložit s odpadními pivními etiketami, našli specialisté na oblast udržitelného rozvoje v pivovaru Radegast ve spolupráci s odborníky na kompostování. Odpad, který vznikne při důkladném mytí skleněných lahví před jejich opětovným naplněním, nyní slouží jako vedlejší surovina pro výrobu kompostu. Ročně tak nově putuje 400 tun odpadních etiket do kompostárny, kde se během 90 dnů promění v průmyslový substrát. Ten lze využít například při rekultivaci skládek, úpravě okolí cest a dalších staveb.

"Druhotné využívání odpadů je jednou z oblastí trvale udržitelného rozvoje, na kterou jsme se úzce zaměřili. V tuto chvíli již ekologicky nakládáme s drtivou většinou odpadů. Etikety byly jednou z posledních oblastí, kde jsme hledali řešení," řekl manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

Projekt začal v září roku 2011 vzorkováním, analýzami a zkušebními návozy etiket do kompostárny. Oficiální úřední povolení ke kompostování etiket získala spolupracující kompostárna v prosinci 2011.

"Know - how na kompostování etiket je do budoucna využitelné jako ekologické řešení pro řadu potravinářských firem, které dosud vyvážely odpad z čištění lahví na skládku. Kompostování je navíc levnější. Pivovar ročně ušetří asi 200 tis. Kč," dodal Kaňák.

Při kompostování tvoří odpadní etikety 30 %, dalšími složkami jsou odvodněné kaly z čistíren odpadních vod, odpadní zeleň a tekuté odpady. Zrání kompostu probíhá ve speciálních prostorech 90 dnů. Teplota uvnitř kompostu dosahuje až 80 stupňů.

Výsledkem řízeného procesu za přísného dohledu odborníků ze specializované firmy je rekultivační substrát, který je certifikovaný u Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Kontakt:
Jiří Mareček
tiskový mluvčí
Tel.: 724 617 219

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů