Pátek, 19. dubna 2024

Kvalitní bioprodukty na českém trhu rychle přibývají, většinu z nich však v supermarketech nenajdete

Kvalitní bioprodukty na českém trhu rychle přibývají, většinu z nich však v supermarketech nenajdete

Vzhledem k neustálým negativním komentářům o vývoji produkce českých biopotravin, o nízké produktivitě českých ekofarmářů, o snaze vyrábět maximálně "bioseno" apod., cítí PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců nutnost zastat se sektoru ekologického zemědělství. Naposledy tento týden, v rozhovoru na ČT 24 věnovanému vývoji a rozvoji ekologického zemědělství, vystoupil Jan Veleba, prezident Agrární komory České republiky.

Jan Veleba se vyjadřoval ve smyslu, že čeští ekozemědělci využívají příznivého dotačního klimatu v České republice k tomu, aby dostávali více peněz, než jejich kolegové, kteří hospodaří konvenčně. Dle vyjádření Jana Veleby je hlavním produktem ekologického zemědělství tzv. "bioseno", produkce biopotravin je velmi malá a čeští ekozemědělci nejsou schopni své hospodaření dovést k nějaké koncovce tak, jak je tomu u našich kolegů v Německu či v Rakousku. O způsobu ekologického hospodaření, který je zcela odlišný od současného pěstování řepky či kukuřice pro hojně dotované bioplynové stanice, už se však prezident Agrární komory ČR bohužel nezmínil.

"Vrátíme-li se však k produkci z ekologických ploch a budeme-li brát v potaz návštěvu několika supermarketů, můžeme opravdu získat mylný dojem, že české ekologické zemědělství toho moc neprodukuje. Ve chvíli, kdy se však vydáme na farmy, mezi spotřebitele, kteří nelitují úsilí a `svého` farmáře si našli, zjistíme, že množství, kvalita a různorodost bioproduktů jsou obrovské," vyvrací Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. V každém koutu naší republiky najdeme sedláka, který hospodaří ekologicky a nabízí vysoce kvalitní bioprodukty - ne sice v množství zajímavém pro velké obchodní řetězce, avšak pro spotřebitele ano. Potvrzuje to i hodnocení účastníků mezinárodního veletrhu BioFach, který se konal tento měsíc v Norimberku. Podle Kateřiny Nesrstové by se po některých prohlášeních Agrární komory ČR mohli spotřebitelé domnívat, že vzniká chyba na straně bioproducentů. Situace v ekologickém a konvenčním zemědělství ilustrovaná pouze čísly však nabízí jen zkreslený náhled na realitu, nevypovídá o způsobu produkce tuzemských biopotravin, která se velmi často realizuje v málo úrodných podhorských a horských oblastech.

"Ekologicky hospodařící sedláci nabízejí vysokou kvalitu svých produktů spojenou s ochranou životního prostředí, ovzduší a čistotou vod, údržbou krajiny, zachováním biodiverzity, péčí o staré, tradiční plodiny a plemena zvířat a další služby, které si většinou ani neuvědomujeme," upozorňuje Milan Kouřil z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

To, že supermarkety nejsou zaplněny českými biopotravinami, má mnoho důvodů. Některé jsou objektivní - ekologičtí zemědělci většinou nemají produkční a marketingové kapacity nutné k tomu, aby mohli pravidelně zásobovat všechny supermarkety v České republice. Další, neméně důležité, jsou subjektivní. Ekologičtí farmáři a drobní producenti biopotravin chtějí znát svého zákazníka a usilují o to, aby zákazník znal je. Poroto je důležité, že se Češi učí hledat své farmáře, zajímat se o kvalitu a původ potravin, které jí,
Tuzemská produkce biopotravin má své nezastupitelné místo. Svědčí o tom i zájem Potravinářské komory České republiky, která je například spoluvyhlašovatelem soutěže o Českou biopotravinu roku, která právě vyvrcholila. Soutěž jasně ukázala produkční potenciál tuzemských ekologických zemědělců. Zvítězil ovčí sýr Arnika z Horského statku Abertamy, objevila se zde vynikající vína v biokvalitě, jak od vítěze kategorie Miloše Michlovského, tak od dalších vinařů. Produkty z ovoce a zeleniny, pekárenské výrobky i biovýrobky pro gastronomii jsou dalšími kategoriemi soutěže, kde předvedli svůj um ekologičtí farmáři a producenti biopotravin. "Velice nás těší, že mnoho výborných biovýrobků, které se objevily ve zmiňované soutěži nebo na veletrhu BioFach, pochází od členů PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Nebojím se o produkční potenciál ekologických sedláků sdružených ve svazu, jsem o něm pevně přesvědčena," řekla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

První velkou příležitost potkat vynikající bioprodukty českých ekofarmářů bude veřejnost mít na festivalu Biostyl 2012, který se bude konat na konci dubna v Praze.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů