Čtvrtek, 28. března 2024

Do roku 2100 prý může vyhynout až 900 druhů ptactva

Do roku 2100 prý může vyhynout až 900 druhů ptactva

Až 900 druhů ptactva by mohlo do roku 2100 vyhynout v důsledku rostoucích teplot. V 89 procentech by šlo o druhy žijící v tropech. Podle zpravodajského serveru BBC to tvrdí studie o vlivu klimatických změn na tropické ptactvo. Růst teplot by totiž mohl tropickým ptákům způsobit problémy související se ztrátou přirozeného prostředí nebo s extrémním počasím, jako jsou vlny veder či tropické bouře.

Vědci k tomuto závěru dospěli na základě modelu, který počítal se zvýšením teploty povrchu Země o 3,5 stupně Celsia. Každý stupeň Celsia navíc by mohl zasáhnout mezi 100 až 500 druhy ptáků v závislosti na ztrátě jejich přirozeného prostředí, řekl biolog Çagan Hakki Şekercioglu z Utažské univerzity v USA, jeden z autorů studie, kterou otiskl odborný časopis Biological Conservation.

Nejvíce postiženými by byly druhy tropických ptáků žijící v horách, na pobřeží, v určitém omezeném území nebo tam, odkud se nemohou přesunout do výše položených oblastí. Například ptáci v nížinných pralesích s jen malým množstvím pohoří, jako je třeba Amazonie, by mohly mít obtíže s migrací na jiné místo. Naopak ptákům žijícím na pláních, v savanách nebo na poušti hrozí, že jejich přirozené prostředí se bude zmenšovat.

"Problém je, že většina druhů na světě žije velmi usedle... Lidé si převážně myslí, že většina ptáků je stěhovavá, a klimatické změny tak pro ně nejsou problém," řekl Şekercioglu. Lidé by podle něj měli uvažovat o vytváření chráněných zón ve výše položených oblastech. Upozornil zároveň, že ptáci patří mezi druhy, kterých by se teplotní změny dotkly méně než ostatních. Pro jiné živočišné druhy budou závěry pravděpodobně mnohem horší, řekl.

Představitel asijské pobočky organizace Birdlife International Mike Crosby řekl, že s ochranou ptactva díky vlastnímu pozorování mohou pomoci i turisté a nadšenci, kteří se vydávají do tropů pozorovat ptáky.

Na světě v současnosti podle různých zdrojů žije mezi 9000 až 10.000 druhy ptáků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů