Pátek, 29. března 2024

Žádost Teplárenského sdružení České republiky Senátu, aby schválil sněmovní verzi poplatků

Žádost Teplárenského sdružení České republiky Senátu, aby schválil sněmovní verzi poplatků

Vážená paní senátorko, vážený pane senátore,

obracím se na Vás v souvislosti s přijetím zákona o ochraně ovzduší a zejména s problematikou poplatků za znečišťování ovzduší jménem Teplárenského sdružení České republiky, jehož členové zásobují v České republice teplem více než 1 milion domácností, školy, nemocnice, úřady i komerční sféru a průmyslové podniky.

Již dnes platí občané využívající dálkové vytápění ekologickou daň z paliv, zatímco individuální výroba tepla je od této daně osvobozena. V příštím roce je možné očekávat velmi výrazný nárůst cen tepla vlivem zvýšení DPH ze 14 na 17,5 % (případně až 20%), nákupu povolenek na emise skleníkových plynů ze strany tepláren, i vlivem nárůstu poplatků za znečišťování ovzduší, které schválila poslanecká sněmovna. Očekáváme také nárůst cen uhlí, zemního plynu a dalších paliv používaných v dálkovém vytápění. To všechno se promítne do cen tepla a dopadne převážně na nízko a středně příjmové skupiny obyvatel obývající panelová sídliště.

Současně bude do české legislativy transponována směrnice o průmyslových emisích, která od roku 2016 postupně zásadním způsobem zpřísní emisní limity pro znečišťující látky a vyhovění těmto požadavkům bude v sektoru teplárenství znamenat investice v řádu desítek miliard korun, které se pochopitelně také promítnou do ceny tepla.

Situaci, kdy teplárny budou nuceny aplikovat nejlepší dostupné technologie a ještě platit poplatky za emise znečišťujících látek chápeme jako hluboce diskriminační ve vztahu k individuální výrobě tepla, kde žádné poplatky neexistují, a která současně představuje podstatně větší dopad na ovzduší bez možnosti účinné kontroly. Často zmiňovaná motivační role poplatků bude v teplárenství nahrazena požadavkem na aplikaci nejlepších dostupných technologií a nákupem povolenek na vypouštění oxidu uhličitého. Poplatky za znečišťování ovzduší se stanou pouhou daní, která bude z pohledu ochrany ovzduší zcela nesmyslně prodražovat čistší dálkové vytápění.

Vážená paní senátorko, vážený pane senátore, doufám, že v rámci projednávání zákona o ochraně ovzduší nepřipustíte nesmyslné zdražování dálkového vytápění pro téměř 4 miliony občanů České republiky a podpoříte v otázce poplatků za znečišťování ovzduší návrh vzešlý z Poslanecké sněmovny.

S úctou

Martin Hájek
ředitel výkonného pracoviště

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů