Úterý, 16. dubna 2024

Unikátní výstava fosilií z německého Messelu v Brně!

V Moravském zemském muzeu - Etnografickém ústavu na Kobližné ulici lze v těchto dnech obdivovat naprosto jedinečnou výstavu velmi zachovalých fosilíí z německého Messelu. Všem čtenářům Enviwebu vřele doporučujeme její návštěvu i s jejich případnými ratolestmi.

Unikátní výstava fosilií z německého Messelu v Brně!

Od 6. ledna do 7. dubna 2012

Výstava 125 originálů zkamenělin ze slavné německé lokality Messel (stát Hesensko). Od poloviny 19. století na tomto místě probíhala rozsáhlá těžba živičných jílovců, která skončila v 70. letech minulého století. Dnes je lokalita vzhledem k unikátním nálezům zkamenělin pod přísnou ochranou organizace UNESCO.

Samotná výstava Messel on Tour je dílem kolegů z Hessisches Landesmuseum Darmstadt, kteří mají odborný dohled na pokračující paleontologický výzkum. Zkameněliny z Messelu jedinečně dokumentují raná stádia evoluce savců. Bylo zde objeveno na 45 jejich druhů (předchůdce dnešního koně, netopýři, vačice, lemurovití savci, hlodavci i primitivní mravenečník). Lokalitu proslavil i objev fosílie Darwinius masillae pokládaná za jednoho z prvních primátů tedy i vývojové větvě vedoucí k člověku. Vedle savců je lokalita věhlasná nálezy ptáků, krokodýlů, hadů, žab i hmyzu.

Messel tak otevírá okno do historie Země krátce po zániku dinosaurů, kteří vyhynuli na Zemi před 65 miliony let a zanechali volné ekologické niky pro vývoj a diverzifikaci savců. Přeneseně je lokalita Messel nazývána paleontologickými Pompejemi.

Výstava se již konala ve významných evropských muzeích (Basilej, Stuttgart, Oslo, Leiden, Münster, Kassel) a shlédlo ji již půl miliónů návštěvníků.

Výstava je první expozicí Moravského zemského muzea doplněnou podrobnými informacemi v QR kódech, umožňujících přenos získaných dat (multimediální průvodce ) do vlastních smart zařízení. Výstava je pokryta bezdrátovým internetem. Pro návštěvníky bez vlastního mobilního zařízení je k dispozici k zapůjčení zařízení Apple iPod Touch.

Doprovodný program k výstavě

ZDROJ: Moravské zemské muzeum
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů