Pátek, 29. března 2024

Třinecké železárny jsou Zelenou firmou

Třinecké železárny jsou Zelenou firmou

Společnost Třinecké železárny se zapojila do projektu Zelená firma, a rozšířila tak své portfolio aktivit souvisejících se zlepšováním životního prostředí. V rámci projektu nyní železárny instalovaly ve svém areálu sběrný box, který umožňuje zaměstnancům bezplatně odkládat nepotřebná elektrozařízení a baterie z domácností.

"Ochrana životního prostředí, ať už jde o ovzduší, vodu či nakládání s odpady, je neoddělitelnou součástí podnikatelského programu Třineckých železáren. Neustále se snažíme snižovat ekologickou zátěž ve svém okolí, a instalace speciálního sběrného boxu pro potřeby našich zaměstnanců je dalším krokem,"říká Ing. Miroslav Pietrosz, vedoucí odboru Ochrana životního prostředí Třineckých železáren.

Nový sběrný box, označený tabulí "Recyklace elektroodpadu", je umístěn u hlavní brány společnosti. K dispozici je tak všem zaměstnancům skupiny Třinecké železárny - Moravia Steel, ale i ostatním pracovníkům, kteří v areálu železáren působí. U boxu je navíc pro přehlednost umístěnvýčet předmětů, které do něj mohou být vhazovány, a které sem naopak nepatří. Z těch vhodných jsou to například drobné elektrospotřebiče, elektrické nářadí, elektronické hračky, zářivky, tonery, CD a DVD, nebo baterie.

Projekt Zelená firma je zaměřen na sběr baterií a drobného elektroodpadu od občanů přímo v místě jejich zaměstnání, tedy bez nutnosti cesty do sběrného dvora či na speciální místo zpětného odběru. Cílem akceje ochrana životního prostředí zabezpečením zpětného odběru a efektivní recyklace nepotřebných elektrozařízení, která mohou obsahovat nebezpečné látky, jako například rtuť, olovo, kadmium či brómované zpomalovače hoření, ale také velké množství recyklovatelných a znovu využitelných materiálů.

Třinecké železárny investovalyod své privatizace v roce 1996 z vlastních zdrojů téměř šest miliard korun do ekologických projektů, a v nejbližší době chystají další projekty zaměřené zejména na ochranu ovzduší, s cílem přispět k řešení imisní zátěže tuhými látkami ovzduší v regionu. Z těchto akcí budou nejvýznamnější tři velké investiční stavby za celkem 2 miliardy korun. Jedná se o projekt rekonstrukce sekundárního odprášení kyslíkové konvertorové ocelárny, rekonstrukce odprášení odléváren vysokých pecí a odprášení aglomerace č.2.


Bc. Lucie Drahošová
tisková mluvčí Třineckých železáren
tel.: +420 558 535 841
mobil: +420 724 643 300
e-mail: Lucie.Drahosova@trz.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů