Pátek, 29. března 2024

Senátory rozdělilo stanovení výše poplatku za odvoz odpadu

Senátory rozdělilo stanovení výše poplatku za odvoz odpadu

Senátory rozdělilo stanovení výše poplatku za odvoz komunálního odpadu. Členové hospodářského výboru dnes nepodpořili návrh svých kolegů z výboru pro veřejnou správu, aby byl poplatek zákonem zdvojnásoben na maximálně 1000 korun na osobu za rok. Hospodářský výbor v souladu s přáním sněmovny doporučil, aby obce samy mohly svým obyvatelům stanovit poplatek za svoz netříděného odpadu podle vynaložených nákladů.

"Nemyslím, si, že je rozumné to zastropovávat, protože v nějaké obci to může být 850 korun, v některé 250 korun," řekla ČTK místopředsedkyně výboru Veronika Vrecionová (ODS).

Kritici se ale obávají, že pokud by parlament svěřil stanovení poplatku obcím, mohl by to zrušit Ústavní soud. O výsledné podobě novely o místních poplatcích tak rozhodne Senát jako celek pravděpodobně ve středu.
Výbor pro veřejnou správu doporučil o 500 Kč ze současných 250 korun ročně zvýšit maximální výši poplatku za odvoz netříděného odpadu. Oba výbory se ale shodly na doplnění novely, podle níž by se měl poplatek vypočítávat za kalendářní rok.

Senátoři se s poslanci shodovali v tom, že zvýšení poplatku, který se deset let neměnil, je nutné kvůli rostoucím nákladům za odvoz komunálního odpadu, na který obce doplácejí.

Poplatek má dvě složky. První, která je 250 korun ročně za tříděný odpad, by podle sněmovní i senátorské verze novely o místních poplatcích zůstala nezměněna. Prvotní návrh poslanecké novely zvyšoval na dvojnásobek obě části poplatku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů