Pátek, 29. března 2024

OSN: Stav vodních zdrojů ovlivňují změny klimatu i růst spotřeby

OSN: Stav vodních zdrojů ovlivňují změny klimatu i růst spotřeby

Lidstvo v poslední době "revolučně" zvýšilo objem vody odčerpávané z podzemních zdrojů a ohrozilo tak přirozenou obranyschopnost přírody před suchem. Uvádí to Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) v situační zprávě o stavu vodních zdrojů ve světě, která byla dnes vydána při příležitosti zahájení Světového fóra o vodě v Marseille. Objem vody odčerpávané z podzemních zdrojů stoupl podle UNESCO za posledních 50 let trojnásobně.

Do jihofrancouzského přístavu na konferenci přijelo 20.000 politiků, ekonomů, ekologů a vědců ze 140 zemí. Francouzský premiér Francois Fillon v úvodním projevu vyzval k zajištění přístupu všech obyvatel Země k bezpečným zdrojům vody do roku 2030 a řekl, že tuto možnost dnes nemají dvě miliardy lidí.

Zásoby vody podle zprávy UNESCO v mnoha regionech klesají v důsledku dlouhých období sucha, narušování režimu dešťů a změn v tocích řek. Kolem 70 procent vody dnes celosvětově spotřebuje zemědělství. Do roku 2050 se v důsledku očekávaného zvýšení populace z nynějších sedmi na devět miliard zvýší spotřeba vody v zemědělství o dalších 19 procent.

Klimatické změny podle OSN v období do roku 2030 "drasticky" ovlivní zemědělskou produkci zejména na jihu Asie a Afriky. Asie je domovem 60 procent lidské populace, ale jen třetina má přístup k bezpečným vodním zdrojům.

Nedostatek vody do roku 2070 podle zprávy UNESCO pocítí i oblast střední a jižní Evropy.
Podle jiné zprávy, kterou minulý týden vydala Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), do roku 2050 vzroste poptávka po vodě o 55 procent. Politici budou podle OECD vystaveni rostoucím protichůdným tlakům zemědělců, výrobců energie a řadových spotřebitelů vody.

Společná zpráva Dětského fondu OSN (UNICEF) a Světové zdravotnické organizace (WHO) vydaná minulý týden naproti tomu konstatovala, že přístup světové populace ke zdrojům čisté vody se zvyšuje rychlejším tempem, než se předpokládalo. Rozvojové státy už nyní dosáhly cíle plánovaného na rok 2015 a snížily počet lidí bez trvalého přístupu ke zdrojům čistší vody.

Přístup k pitné vodě nyní podle OSN má devět z deseti obyvatel Země. Tohoto cíle bylo dosaženo hlavně díky úsilí Indie a Číny. Mezi lety 1990 a 2010 získaly přístup k "čistším" vodním zdrojům dvě miliardy lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů