Sobota, 20. dubna 2024

Podlahové krytiny a tapety z PVC obsahují nebezpečné ftaláty

Podlahové krytiny a tapety z PVC obsahují nebezpečné ftaláty

Všech osm testovaných vzorků podlahových krytin a tapet z měkčeného polyvinylchloridu (PVC), které nechalo ekologické hnutí Arnika testovat, obsahovalo nebezpečné ftaláty. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda Arniky Jindřich Petrlík. Výsledek podle něj vede k přesvědčení, že by se tyto materiály rozhodně neměly objevovat ve vybavení zdravotnických zařízení nebo dětských pokojů.

Test zjišťoval v tapetách a podlahových krytinách přítomnost šesti ftalátů užívaných jako změkčovadel jinak nepoddajného PVC. Pohybovala se od 4,85 do 17 procent.

Lidé stejně jako zdravotnická zařízení sahají po PVC podle Petrlíka především proto, že je levnější než jiné materiály. Problém je však podle Jiřího Kristiána z Arniky v tom, že ftaláty nejsou v PVC chemicky vázány, uvolňují se do ovzduší a stávají se součástí prachu, který děti vdechují, a tak jsou příčinou alergických reakcí a nakonec mohou vést k astmatickým onemocněním.

"Malé děti jsou tak ohroženy nejvíce, a proto si myslíme, že by se PVC nemělo objevovat především ve vybavení čekáren a ordinací pediatrů a dětských oddělení nemocnic. Stejně tak ho nedoporučujeme rodičům používat pro úpravu dětského pokoje," radí Kristián.

Uvolňování toxických ftalátů do okolního prostředí a jejich přítomnost v prachu prokázal už dřívější průzkum Arniky na deseti vzorcích odebraných v různých prostorách. Největší koncentrace obsahovaly vzorky prachu ze školní jídelny z podlahovou krytinou z PVC a ze zubařské ordinace s nábytkem s potahy z PVC a s řadou přístrojů s kabely s PVC izolací.

Výsledky výzkumu Arnika podle Petrlíka využije k jednání s nemocnicemi i jinými zařízeními, které pracují s dětmi, aby ovlivnila výběr podlahových krytin a tapet. Kristián doporučuje tapety papírové a podlahové krytiny například z korku.

Arnika upozorňuje, že výrobci mají podle evropského nařízení povinnost o přítomnosti toxických ftalátů ve svých výrobcích spotřebitele informovat a to včetně jejich dopadů na zdraví.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů