Čtvrtek, 28. března 2024

Veřejná správa dostala nástroj na měření kvality budov. Využije ho?

Veřejná správa dostala nástroj na měření kvality budov. Využije ho?

Česká rada pro šetrné budovy ve spolupráci s Národní platformou SBToolCZ připravila pro veřejnou správu unikátní možnost, jak změřit kvalitu plánovaných veřejných staveb. Tuto možnost navíc veřejná správa dostává zdarma. Otazkou je, zda a jak jí dokáže využít.

Projekt předběžného hodnocení budov funguje jako online dotazník na webu České rady pro šetrné budovy (http://czgbc.org/dotaznik). Zájemce do něj zadá parametry o budově z projektové dokumentace. Například povahu konstrukčního systému, řešení pozemku, kvalitu stavebních materiálů, údaje o vizuálním a akustickém komfortu a energetickou náročnost. Data se přepočítají podle certifikační metodiky PreSBToolCZ, kterou vyvinula Fakulta stavební ČVUT. Výsledek dá zájemci předběžné hodnocení komplexní kvality plánované budovy ve stupnici 0 - 10. Výstup z precertifikace je pak předmětem osobní konzultace mezi zájemcem a experty.

Certifikace SBToolCZ je českou obdobou úspěšných zahraničních certifikací budov, jakou je například americký LEED nebo britský BREEAM. Rozdíl je hlavně v délce působení na trhu a příslušné marketingové váze. Zatímco BREEAM působí na trhu přes 20 let a LEED přes 10, SBToolCZ má za sebou necelé dva roky fungování. SBToolCZ se již ovšem komerčně také používá. První certifikaci získal například pražský bytový dům X-Loft a nyní probíhá certifikace nových kanceláří společnosti Metrostav Palmovka Park 2 a desítek dalších rezidencí.

Modelování předběžné certifikace má samozřejmě svou komerční hodnotu. Sice se jedná o předběžné hodnocení, to ale pomáhá vnímat návrh budovy v širších (udržitelných) souvislostech a nastiňuje možná zlepšení. Česká rada pro šetrné budovy a Národní platforma SBToolCZ se rozhodla dát v zájmu zkvalitnění veřejných staveb v České republice státní správě tento nástroj zdarma. "Bude teď na veřejné správě, jak tento nástroj využije," říká Petr Vogel, předseda představenstva České rady pro šetrné budovy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů