Úterý, 19. března 2024

Bez dotací opadá zájem o kotle, prodej loni klesl o 14 procent

Bez dotací opadá zájem o kotle, prodej loni klesl o 14 procent

Mezi tuzemskými domácnostmi opadá zájem o kotle na tuhá paliva. V loňském roce jejich prodej meziročně klesl o 14 procent na zhruba 33.000. Vyplývá to z údajů Asociace podniků topenářské techniky (APTT). Souvisí to mimo jiné s ukončením dotací na úspory energie z programu Zelená úsporám. V příštích letech trh s tepelnou technikou výrazně ovlivní zavedení povinných výměn kotlů.

Největší poptávka je po ocelových kotlích na pevná paliva s výkonem do 50 kilowattů. Předloni se jich prodalo přes 16.000, loni se odbyt snížil. Klesl také prodej litinových kotlů. Zájem je stále o kotle na biomasu, kvůli pozastaveným dotacím ale již nevykazuje takový růst jako v minulosti. Prodej domácích krbů na dřevo se poslední čtyři roky pohybuje kolem 20.000 kusů ročně.

Trh s tepelnou technikou do budoucna výrazně ovlivní legislativa, která se snaží snížit škodlivé emise. Senát v minulém týdnu rozhodl o zachování povinné revize kotlů na tuhá paliva, které uživatelé budou muset podle nového zákona a ochraně ovzduší podstoupit každé dva roky. Revize má stát asi 800 až 1000 korun.

"Z hlediska zlepšení ovzduší jsou kontroly kotlů velmi nutné," sdělil ČTK sekretář APTT Josef Žďárský. První revize by lidé měli podstoupit nejpozději do roku 2016 pod hrozbou pokuty až 20.000 korun.

Podle Žďárského může povinná výměna kotlů přinést problémy. Zákon počítá s tím, že do 1. září 2022 si lidé budou muset nechat vyměnit zastaralé kotle pro ústřední vytápění za nové, které by splňovaly třetí emisní třídu. Nové kotle však mohou stát až 80.000 korun.

Vzhledem k tomu, že uhlím topí často sociálně slabé skupiny lidí, výměna starých kotlů za nové se podle Žďárského neobejde bez dotací. Ministerstvo životního prostředí chce na energetické a ekologické úspory v domácnostech znovu zavést dotace z prostředků prodaných emisních povolenek. Zatím ale není jasné, přesně jakou formu budou dotace mít. Povinná výměna kotlů se může týkat desetitisíců domácností.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů