Čtvrtek, 28. března 2024

LEADER je nejúspěšnější program Evropské unie

Národní síť Místních akčních skupin ČR zveřejnila svá doporučení pro aplikaci komunitně vedeného místního rozvoje v prostředí České republiky. Vidí v něm budoucnost rozvoje venkova pomocí metody LEADER.

LEADER je nejúspěšnější program Evropské unie

Jakmile obyvatelé venkovských regionů nemusí jen nečinně přihlížet a čekat, až jejich problémy vyřeší někdo jiný a přijde s nápady seshora, dokážou v sobě často zmobilizovat spoustu energie. Berou odpovědnost za svůj rozvoj do vlastních rukou. Přicházejí s nápady. Plánují a jednají s tvůrci programů. LEADER ukazuje, že mohou fungovat různorodá partnerství. Je úžasné, jak LEADER přivádí k jednomu stolu v místních akčních skupinách lidi z veřejného i soukromého sektoru, kteří zaměřují svou pozornost na společný cíl.

LEADER ukazuje, že obrovský význam mají kontakty přesahující hranice jednotlivých regionů a států. Když spolu debatují místní akční skupiny na opačné straně hranic, zjišťují, že jejich úspěchy a problémy nejsou ojedinělé. Vyměňují si názory. Život se stává mnohem snazším, nemusí-li člověk znovu objevovat Ameriku!

Díky všem těmto aspektům představuje LEADER jeden z úspěchů Evropské unie. Přináší pracovní příležitosti, zlepšení přirozeného životního prostředí a nové služby. Jako celek přispívá ke zlepšení života lidí. Dává dohromady místní obyvatele a stimuluje je k tomu, aby si pomocí nových nápadů a nových forem partnerství pomohli z nesnází sami. Je v rozvoji venkova na místní úrovni "zavedenou skutečností" a jedničkou.

Ve čtvrtek 1. března 2012 zveřejnila Národní síť Místních akčních skupin ČR dokument, který shrnuje doporučení pro využití metody LEADER a struktury místních akčních skupin při rozvoji českého a moravského venkova. Síť tak reaguje na legislativní návrhy Evropské komise, které předpokládají využití tzv. komunitně vedeného místního rozvoje, a popisuje možnosti jeho širokého uplatnění.

Dokument je ke stažení na internetových stránkách www.nsmascr.cz. Národní síť Místních akčních skupin ČR pořádá ve spolupráci se zastoupením Evropské komise v ČR v Evropském domě v Praze v pondělí 26. 3. 2012 v 14.30 hod. prezentaci návrhů dalšího využití metody LEADER. V rámci prezentace vystoupí i zástupce DG AGRI Pedro Brosei. Vzhledem k omezené kapacitě žádáme zájemce o účast na prezentaci, aby se registrovali na e-mailu: o.spikova@nsmascr.cz.

V případě dalších dotazů se prosím obraťte na místopředsedu Národní sítě Místních akčních skupin ČR Jana Floriana, tel.: 774 499 396, e-mail: j.florian@nsmascr.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů