Pátek, 29. března 2024

V Ostravě se chystá přehlídka filmů s ekologickou tématikou

V Ostravě se chystá přehlídka filmů s ekologickou tématikou

Mezinárodní festival filmů o ekologii a životním prostředí TUR Film Ostrava 2012 představí v dubnu v krajském městě skoro stovku filmů z celého světa. Mezi soutěžními snímky jsou filmy z 16 zemí pěti kontinentů, sdělila dnes ČTK mluvčí festivalu Iveta Ondrášková. Přehlídka je určená především studentům základních a středních škol z Ostravska.

"Studenti mohou díky filmům poznat, jaké problémy mají lidé zcela odlišných kultur, mnohdy si uvědomí, co to znamená chránit planetu a kde všude hrozí nebezpečí," vysvětlila ředitelka festivalu Marcela Mrózková Heříková. Přehlídka je doplněna doprovodným programem na aktuální témata. Každý den bude věnován jednomu tématu, na které navážou odborné a tvůrčí semináře, besedy s odborníky, workshopy a další doprovodné akce.

Festival se koná od 16. do 20. dubna v Domě kultury města Ostravy a každý den se bude promítat několik filmů z různých částí světa, mezi nimiž jsou třeba snímky z Izraele, Brazílie či Indonésie.

"Téměř všichni autoři snímků řeší aktuální otázku trvale udržitelného rozvoje, tedy takového rozvoje, který současným i budoucím generacím zachovává možnost uspokojovat jejich základní životní potřeby a přitom nesnižuje rozmanitost přírody a zachovává přirozené funkce ekosystému," doplnila Ondrášková.

Vstup na všechny akce festivalu je bezplatný. Snímky budou bojovat o několik cen, které udělí mezinárodní porota. Nejvyšším oceněním je Grand Prix - Cena primátora města Ostravy. Festival ekofilmů navazuje na tradici podobného festivalu o životním prostředí - Ekofilm, který se před několika lety z Ostravy přestěhoval do jižních Čech. Podrobnosti o filmové přehlídce najdou zájemci na adrese www.turfilm.cz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů