Pátek, 19. dubna 2024

Elektromobilům v Japonsku hrozí, že ztratí svou zelenou image

Elektromobilům v Japonsku hrozí, že ztratí svou zelenou image

Japonští majitelé elektromobilů, kteří své vozy označovali za důkaz svého ekologického smýšlení, se nyní obávají, že se jejich "zelená" vozidla stanou záminkou pro rozvoj jaderné energetiky. Uvedla to dnes agentura AP. V Japonsku odpor vůči jaderné energetice zesílil loni, když ze zemětřesením poničené elektrárny ve Fukušimě uniklo velké množství radiace.

Jaderná energetika byla pro Japonsko po desetiletí zásadním zdrojem elektřiny. Po havárii ve Fukušimě vláda nechala jaderné bloky odstavit, velkou část z nich chce ale znovu uvést do provozu, pokud projdou zátěžovými testy.

Majitelé elektromobilů se nyní bojí, že na jejich vozidlech ulpí stín jaderné energetiky, bez níž se Japonsko zřejmě ještě dlouho neobejde. "Zelenou image elektromobilů by to mohlo rozbít na padrť, a to možná natolik, že ji nebude možné opravit," uvedl aktivista Rjúiči Kino, který napsal knihy o jaderné energetice a o hybridních technologiích. "Mám pocit, že je dost dobře možné, že se to stane," dodal.

Mnoho řidičů ale své elektromobily s atomovou energií nespojuje. A řada z nich si přes své výhrady k jaderné energetice libuje, že je provoz elektromobilu vyjde levněji než jízda normálním autem, zejména při současném zdražení ropy. AP nicméně upozorňuje, že cena elektřiny v Japonsku se může zvednout - i kvůli tomu, že společnost TEPCO provozující Fukušimu zřejmě bude chtít zvýšit ceny, aby pokryla obrovské následky spojené s loňskou jadernou havárií.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů