Pátek, 19. dubna 2024

Výstava Ostravský Titanic uvádí smogové fotografie

Výstava Ostravský Titanic uvádí smogové fotografie

Jedenáct fotografií zachycujících Ostravu a další místa Moravskoslezského kraje ve smogovém hávu nabízí výstava Ostravský Titanic, která byla dnes zahájena v Ostravě. Snímky pořídil ostravský fotograf Martin Straka a externí fotoreportér ČTK Petr Sznapka. Vedle jejich děl jsou vystaveny kresby žáků výtvarného oboru Základní umělecké školy Edvarda Runda.

Výstavu organizuje občanské sdružení Čisté nebe. V prostorách Centra stomatologie nedaleko centra Ostravy potrvá do podzimu.

"Před časem mě oslovili lidé z Čistého nebe a požádali, zda bych nenafotil snímky smogové Ostravy. Nabídku jsem přijal. Neměl jsem ale dost času, proto jsem oslovil kolegu Petra Sznapku, o kterém jsem věděl, že smog a inverzi fotografoval například z Lysé hory," řekl ČTK Straka.

Na výstavě má šest snímků, zejména průmyslových lokalit. Fotil ostravské vysoké pece, kouřící komíny hutí či Třinecké železárny. Z jeho fotoaparátu vzešla i ústřední fotografie celé výstavy. Nazval ji Ostravský Titanic a vznikla v únoru z nejvyššího patra vysoké pece v Dolní oblasti Vítkovice.

"Hned jak jsem se na siluetu dosud funkční tovární haly s komínem podíval, říkal jsem si, že to je Ostravský Titanic. Organizátorům výstavy se to líbilo a nakonec podle fotky pojmenovali celou akci," uvedl Straka.

Sznapka do souboru přispěl pěti snímky. "Jsem rád, že jsem se projektu mohl účastnit. V Ostravě žiji a vychovávám děti. Není mi jedno, co dýcháme. Navíc mnohdy až při pohledu na fotky si člověk uvědomí, jaký vzduch tady dýcháme," řekl.

Projektová manažerka občanského sdružení čisté nebe Kamila Plocková ČTK uvedla, že termín ukončení výstavy ještě není dán. "Určitě plánujeme nechat fotografie vystavené nejméně do podzimu," řekla. V netradičním umístění výstavy do čekárny zubařských ordinací vidí spíše výhodu. "Můžeme tak oslovit i obyvatele Ostravy, kteří galerie nenavštěvují," vysvětlila.

Moravskoslezský kraj má nejhorší kvalitu ovzduší v zemi. Kromě průmyslových podniků a dopravy se na znečištění ovzduší významným způsobem podílejí i domácnosti.

David Moravec

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů