Pátek, 19. dubna 2024

V Keni se letos začne stavět největší větrná elektrárna v Africe

V Keni se letos začne stavět největší větrná elektrárna v Africe

Výstavba největší větrné elektrárny v Africe začne v červnu v pouštní oblasti severní Keni. Jak napsala agentura AFP s odvoláním na zástupce projektu, v blízkosti jezera Turkana bude postaveno celkem 365 turbín. Vítr tady vane pravidelně a předvídatelně a dosahuje průměrné rychlosti asi 40 kilometrů za hodinu.

Po sedmi letech studií a jednání o financování je možné projekt v hodnotě 585 milionů eur (zhruba 14 miliard korun) letos v červnu konečně spustit. Podařilo se totiž dokončit záruky od finančních institucí Ida a Miga, které jsou součástí skupiny Světové banky, řekl AFP Carlo Van Wageningen, šéf společnosti Lake Turkana Wind Power. "Všechny smlouvy jsou uzavřené. Jsme připraveni začít," dodal.

Prvním krokem bude vylepšit nebo vybudovat 204 kilometrů silnic v severní Keni, aby po nich mohly nákladní automobily dopravit veškerý materiál k projektu v odlehlé a přehlížené oblasti. "Jsme uprostřed ničeho. Není tam vůbec žádná infrastruktura," dodal Van Wageningen podle nějž se místo, kde má větrná farma stát, podobá "fotografiím měsíčního povrchu".

Postavena bude také 428 kilometrů dlouhá trasa přenosových kabelů, aby se za dodatečné náklady 142 milionů eur (asi 3,5 miliardy korun) větrná elektrárna napojila k národní rozvodné síti. Přenosovou trasu postaví španělská firma Isolux Corsan a financována bude z půjček španělské a keňské vlády.

Větrná farma by měla začít produkovat prvních 50 MW v polovině roku 2014 a plné kapacity by měla dosáhnout v roce 2015, kdy by její kapacita měla být 300 megawattů.

Celková produkce elektřiny v Keni byla v roce 2008 6460 megawatthodin - polovina pocházela z vodních elektráren, třetina z ropy a 16 procent z geotermálních zdrojů.

Dosud má z afrických zemí největší produkci větrné elektřiny Maroko, kterému 165 turbín zajišťuje kapacitu 140 megawattů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů