Pátek, 29. března 2024

V Brně vzniká pod Špilberkem ekologická Otevřená zahrada

V Brně vzniká pod Špilberkem ekologická Otevřená zahrada

Pod brněnským hradem Špilberk vrcholí obnova zpustlého prostranství na Otevřenou zahradu. Ekologická Nadace Partnerství ji otevře letos v říjnu. Vybuduje v ní zelená zákoutí pro odpočinek a prostory pro ekologické vzdělávání. Její součástí bude také dům s poradenským centrem. Hrubá stavba byla dokončena v uplynulých dnech. ČTK to dnes řekl ředitel nadace Miroslav Kundrata. Zároveň se podle něj pracuje na interaktivních prvních, které se stanou součástí zahrady.

Nový dům na úpatí Špilberku bude sloužit i jako zázemí pro čtyři environmentální organizace. "Už teď v době výstavby funguje pro studenty architektury a stavitelství i odbornou veřejnost jako živá učebnice moderního nízkoenergetického stavění," uvedl Kundrata. Po dostavbě bude provozní parametry domu zobrazovat veřejně přístupný displej a budou využívány pro výuku.

Vytvoření zahrady s poradnou přijde na asi 90 milionů korun. Ročně by pak tento prostor mělo navštívit asi 50.000 lidí.

Špilberk se tyčí v centru moravské metropole. Svahy pod ním tvoří rozlehlý park. Navazuje na něj část s bývalými zahradami. Během druhé světové války byla tato oblast vybombardována a až dosud pustla. V porostu s náletovými dřevinami přebývali v boudách stlučených ze dřeva bezdomovci. Celá oblast, čekající na zvelebení, je ukryta za historickou zástavbou Údolní ulice.

Za budoucí Otevřenou zahradou Nadace Partnerství čekají na rekonstrukci další zahrady rozkládající se na asi čtyřech hektarech. I tuto oblast by chtěli ochranáři v následujících letech upravit.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů