Úterý, 23. dubna 2024

Spolupráce švýcarských a českých municipalit

Spolupráce švýcarských a českých municipalit

Cílem projektu Fondu Partnerství "Spolupráce švýcarských a českých municipalit v oblasti péče o životní prostředí - Energetický a odpadový management", který realizovala společnost MCN,o.p.s. v roce 2011 s Basilejí, bylo navázání spolupráce a výměna zkušeností mezi zástupci veřejné správy, a to posuzováním a konzultacemi konkrétních projektových záměrů či získáním potřebných informací o fungování veřejné správy v obou zemích.

Tyto iniciativy měly, a především budou mít pozitivní dopad na zkvalitnění veřejných služeb v oblasti péče o životní prostředí.

Účelem projektu bylo získat nové informace na základě přípravy konkrétních projektů, které zapojení aktéři připravují v oblasti odpadového a energetického managementu a v dalších oblastech životního prostředí. Významnou iniciativou bylo získávání zkušeností v oblasti udržitelného rozvoje a aplikace metod místní Agendy 21.

Hlavními aktivitami projektu byly studijní cesty pro představitele veřejné správy obou partnerských zemí. Studijní cesta do České republiky se uskutečnila ve dnech 6. - 10. 6. 2011. Švýcarští odborníci připravili zajímavý program na celostátní konferenci a navštívili mnoho zajímavých míst - Sluneční park Strašice, soubor dvanácti pasivních domů společnosti ATREA s.r.o. v Koberovech, Chráněnou krajinnou oblast Český ráj, města Benátky nad Jizerou, Český Brod, Kolín a Kutnou Horu. Všude jim byl představen koncepční přístup a konkrétní realizované projekty v oblasti odpadového a energetického managementu. Studijní cesta do Švýcarska se konala ve dnech 2. - 7.10.2011. Zúčastnilo se jí 20 zástupců českých municipalit. Hlavním cílem cesty bylo město Basilej, ale česká delegace měla možnost navštívit i jiná města v blízkosti Basileje (Lörrach, Riehen, Curych a další). Účastníci byli seznámeni se zcela ojedinělými projekty v oblasti využívání energií, ale i s běžnou praxí řešení oblasti energetického a odpadového managementu v jednotlivých městech. Účastníci si odnášeli nejen nové poznatky, ale také inspiraci a motivaci pro realizaci nových projektů a přístupů ve svých municipalitách.

Celostátní konference na téma "Environmentálně odpovědný přístup k výkonu veřejné správy" se uskutečnila za účasti švýcarských odborníků a velkého zájmu ze strany českých municipalit a neziskových organizací. Po uskutečnění obou studijních cest byly realizovány workshopy v českých městech (Praha 9, Bakov nad Jizerou, Planá nad Lužnicí), jejichž účelem bylo představit aktuální možnosti podpory projektů v oblasti odpadového a energetického hospodářství, konzultovat jednotlivé projektové záměry a najít možné cesty k jejich realizace. Během workshopů byly představeny některé příklady dobré praxe získané ve Švýcarsku nebo v České republice.

Poslední aktivitou projektu je brožura zprostředkovávající bohatou nabídku více či méně inovativních nápadů implementace místní Agendy 21 v České republice a ve Švýcarsku. Na její přípravě se podílel Mgr. Jan Šindelář z agentury CENIA.

Kontakt:

Mgr. Emilie Pilátová
MCN, o.p.s.
00420 777 753 109
Kvestorská 5, 140 00 Praha
www.mcn.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů