Pátek, 19. dubna 2024

Na největší zemědělský veletrh přijedou do Brna tisíce odborníků

Na největší zemědělský veletrh přijedou do Brna tisíce odborníků

Největší událost roku čeká zemědělce, veterináře, hospodáře a všechny zájemce o zemědělskou a lesnickou problematiku od víkendu v Brně. Začne tu čtyřlístek veletrhů TechAgro, Animal Vetex, Silva Regina a Biomasa zaměřených na zemědělství, lesnictví, myslivost, veterinární problematiku a ekologii. Expozice zhruba 760 vystavovatelů zaplní všechny pavilony i venkovní plochy brněnského výstaviště, řekli dnes na tiskové konferenci pořadatelé akce.

Na výstavišti bude možné vidět zemědělskou techniku, 300 hospodářských zvířat, ukázku drcení dřeva na biomasu a další zajímavosti. "Mezi stěžejní program patří i setkání zemědělců s politiky," řekla mluvčí veletrhu Martina Kremlová. Účast přislíbili ministr zemědělství Petr Bendl, prezident Agrární komory ČR Jan Veleba nebo exministr životního prostředí a bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík.

Na akci přijedou i podnikatelé, kteří se zde mohou s firmami domluvit na možnostech spolupráce. "Čekáme podnikatelské mise z Maďarska, Chorvatska, Ukrajiny a Ruska. S našimi výrobci budou zřejmě chtít navázat spolupráci," řekl Dušan Benža z Asociace zemědělské a lesnické techniky.

Velký zájem je podle mluvčí Kremlové o téma biomasy, které letos poprvé bude uvedeno jako samostatný veletrh. Na 50 vystavovatelů tu ukáže ekologické stroje i technologie. K dispozici budou i odborníci ze zahraničních poradenských center, kteří uvedou své příklady z praxe. "Produkty zemědělství se čím dál víc využívají nejen jako potraviny, ale i jako zdroje energie. U nás klesá živočišná výroba a obilí není čím zkrmit, mohlo by se to využít jako biomasa," zdůvodnil zvýšený zájem o tuto problematiku Jan Záhorka z Agrární komory ČR.

Zemědělský veletrh TechAgro se koná jednou za dva roky. Výstavní plocha je letos větší než při minulém ročníku, více je i vystavovatelů. Pořadatelé doufají, že letos pokoří i předloňskou návštěvnost, kdy přišlo 105.000 lidí. Veletrhy začnou v sobotu a skončí příští týden ve středu.

Barbora Měchurová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů