Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Jihlavě dostanou lidé zdarma kompost, když zaplatí za odpady

V Jihlavě dostanou lidé zdarma kompost, když zaplatí za odpady

V Jihlavě dostanou lidé od radnice zdarma kompost na zahrádku, pokud předloží čerstvé potvrzení o zaplacení poplatku za komunální odpad. Každý dostane pytel s 15 kilogramy kompostu vyrobeného v městské kompostárně. Akce se koná podruhé, před třemi lety měla velkou odezvu. Mezi obyvatele bylo tehdy rozdáno 17.274 pytlů. ČTK to dnes řekl mluvčí podniku Služby města Jihlavy Martin Málek.

Radnice v padesátitisícové Jihlavě vybírá ročně za odvážení komunálního odpadu poplatek 500 korun na hlavu, celkem by tak za rok měla inkasovat kolem 23 milionů Kč. Celkový dluh se už ale blíží k devíti milionům korun, uvedl mluvčí radnice Radek Tulis.

Podle Málka asi zatvrzelí neplatiči kvůli kompostu platit nezačnou. "Ale spíš bych to vnímal jako poděkování pro ty, co zaplatili, popřípadě jako malé pobídnutí pro ty, kteří třeba zapomněli zaplatit," řekl k chystané akci. Kompost se bude vydávat ve sběrném dvoře v Havlíčkově ulici od 2. do 30 dubna. Lidé ho mohou použít třeba i k přesazení pokojových rostlin.

Kompostárna u skládky komunálního odpadu v Jihlavě - Henčově ročně vyrobí z trávy, listí, větví, pilin a jiného rozložitelného odpadu asi 500 tun kompostu. Přibližně polovinu si odvezou lidé a firmy, zbývající část slouží k úpravám městských parků a k rekultivaci skládky. Na kompostárně se běžně za pytel s deseti kilogramy kompostu platí bez DPH 20 Kč a za tunu kompostu 350 Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů