Pátek, 29. března 2024

Světlovody - chytrá řešení pro osvětlení i tmavých místností

Odrazu světla využívali už staří Egypťané a Římané; asi v polovině dvacátého století byl sestrojen první světlovod. V praxi se začal používat koncem devadesátých let.

Světlovody - chytrá řešení pro osvětlení i tmavých místností

Tím prochází paprsky na místo určení. Tubus je uvnitř pokrytý extrémně reflexním materiálem, takže odrazí (podle údajů různých výrobců) 95-99% světla k difuznímu sklu, které paprsky rozlije po celém požadovaném prostoru.

Světlovody

(světelné studny, komíny, tuby, popř. lze použít množství anglických ekvivalentů) se většinou nepoužívají k plnému osvětlení obývaných místností. Záření průměrného zařízení totiž podle platných norem dostatečně velký pokoj neprosvětlí, navíc v místnostech bez oken by se většina obyvatel cítila špatně.

V rodinných domech se tedy světlovody užívají primárně na chodbách, schodech, v předsíních, koupelnách a na toaletách - zkrátka všude, kde člověka nebaví věčně rozsvěcet a zhasínat. Jmenované místnosti, stejně jako šatny a vstupní haly, často nemívají okna a zároveň nevyžadují příliš silné osvětlení - což je pro světlovody ideální.
V kancelářských prostorách se mimo uvedených možností instalují například jako dodatečné osvětlení psacích a jednacích stolů - jako samostatný zdroj by sice neobstály, nicméně coby náhrada lampy jsou zdravější a pohodlnější. Velkými světlovody pak je možné prosvětlit i třeba sklady nebo výrobní haly.

Parametry daného zařízení určuje v první řadě délka a průměr potrubí.

Začíná kolem dvaceti centimetrů (velikost vhodná tak k osvětlení záchodu), u průmyslových objektů se může přiblížit až metru. Obvyklý průměr činí 25 - 55cm. Za vhodnou délku se považuje až pět metrů, pro něž by měly platit údaje udávané výrobcem; delší tubus už nemusí odrážet dostatečné množství paprsků.

Kvantitu světla ovšem ovlivňuje druh tubu a použitý materiál:

nejlevnější variantou je měkký, ohýbatelný plastový "rukáv", jehož výhodou je i snadná instalace. Přílišné zakroucení ovšem ztěžuje průchod světla, takže si značná část těchto i jiných nekvalitních zařízení (hlavně při nepříliš slunečném počasí) vysloužila familiární název "šerovody". Ty nejvíc zavaří při kolaudaci, kdy může být nedostatek světla v místnosti závažným problémem. Běžný světlovod s rovnými částmi a koleny by měl bez problémů akceptovat i oblačností rozptýlené světlo.

Další otázkou je použitý materiál. U reflexní vrstvy uvnitř potrubí má asi každá firma své know-how, nicméně u zbylých částí existují zpravidla dvě možnosti: plast, nebo sklo. Firmy vyrábějící ze skla argumentují delší životností kopule (plast vlivem smogu zašedne) a lepší průsvitností difuzéru. Plastové prý odráží zpět do tubu až 15% světla - nicméně množství odražené zpět mléčným sklem není uvedeno. Výrobci z umělých hmot odpovídají asi nejdůležitějším kritériem, cenou.

Tenký a levný tubus vyjde bez montáže minimálně na deset tisíc.

Následně částka roste v závislosti na délce, průměru a kvalitě.Nejlepší využití nalézá světlovod v prostorách, kde není možnost osvětlení oknem, ve sklepích i památkově chráněných objektech; coby osvětlení bez energetických nároků také v pasivních domech. Výhody ale nabízí i jinde: například oproti probourávání střešního okna je jeho instalace jednodušší a mnohdy i levnější - provádí se bez zásahu do konstrukce budovy a za běžného provozu. Nesrovnatelně lépe izoluje, nehrozí tepelnými mosty, nekondenzuje se na něm voda a překvapením na závěr může být třeba vestavěný UV filtr. Rovněž nabízí nové prvky designu interiéru - barvu slunečního světla a jeho záření shora i samotný difuzér namísto lustr.

Světlovod: unikátní osvětlení pro tmavé místnosti

Světlovod je určený pro přivedení denního světla do místností bez oken, které jsou uprostřed dispozice domu či bytu. Jsou to například tmavé chodby, šatny či koupelny, ve kterých je nutné i ve dne používat umělé osvětlení.
Množství denního světla, které světlovod přivádí, závisí na počasí, ročním období, sklonu střechy, světových stranách a na délce tubusu. Optimálním řešením je umístění horní části světlovodu na nejvíce osluněnou část střechy.

Vlastnosti a výhody

  • Dvě řešení optimálně navržená jak pro šikmou, tak pro plochou střechu.
  • Přirozené denní světlo pro místnosti bez oken.
  • Jednoduchá a rychlá montáž zajišťující voděodolnost.
  • Kompletní sestava dílů pro montáž do základní délky.
  • Možnost prodloužení až do délky 6 metrů světlovodného tubusu pro maximální množství světla v místnosti.
  • Vysoce odrazivá povrchová úprava.
  • Možnost využití světlovodu i pro osazení zdroje umělého světla.

    Množství přivedeného denního světla světlovodem za ideálních podmínek (léto, slunečno, jižní strana střechy, atd.) je až 13 x větší než u žárovky a 4 x větší než u zářivky.
    K osvětlení místnosti o rozměru 3 x 3 m (9 - 10 m2) je dostačující použití jednoho světlovodu.

ZDROJ:www.usporim.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů