Čtvrtek, 28. března 2024

Projekt ZRS na výstavbu kanalizace a čistírny odpadních vod v obci Kruščica

Projekt ZRS na výstavbu kanalizace a čistírny odpadních vod v obci Kruščica

Dne 16. března 2012 bylo v městě Novi Sad podepsáno čtyřstranné Memorandum o porozumění mezi Českou Rozvojovou Agenturu (ČRA), Fondem pro ochranu životního prostředí Srbska (SEPF), vládou Autonomní republiky Vojvodina a municipalitou Bela Crkva při realizaci projektu kanalizace a čistírny odpadních vod v obci Kruščica (municipalita Bela Crkva). Jedná se o projekt české zahraniční rozvojové spolupráce, který je ojedinělý již počtem místních partnerů, kteří se budou podílet na jeho financování.

Podle Memoranda zajistí česká strana prostřednictvím ČRA dodávku technologie a zařízení pro tlakovou kanalizaci v obci (na to je již vyčleněn rozpočet ve výši zhruba 720 tisíc EUR), vláda Vojvodiny bude financovat veškeré zemní a výkopové práce (cca 50 tisíc EUR), zatímco SEPF bude financovat vybudování čistírny odpadních vod v obci Kruščica ve výši cca 400 tisíc EUR. Očekává se, že koncem března 2012 vyhlásí ČRA výběrové řízení na dodávku technologie a zařízeni pro výstavbu kanalizace. Předpokládané dokončení projektu bude v r. 2014.

Jménem ČRA Memorandum podepsala velvyslankyně ČR v Srbsku H. Hubáčková, za vládu Vojvodiny předseda B. Pajtić, za SEPF ředitelka Ž. Jurakić a za municipalitu Bela Crkva starosta Ž. Crnogorac. Podpis se uskutečnil v budově vlády Vojvodiny, v přítomnosti řady medií.

V rámci slavnostních vystoupení podepisujících bylo hlavním tématem ocenění historického významu této události. V Srbsku jde o první případ, kdy bude problém jednoho města řešen financováním z více zdrojů, vedle zahraničních zdrojů (ZRS ČR) také grantem SEPF i příspěvkem na úrovni regionu (respektive AR Vojvodina).

Předseda vlády AR Vojvodina Pajtić vyjádřil české straně zvláštní uznání za odpovědný přístup ke svým krajanům a k české komunitě v obci Kruščica (cca 1000 obyvatel, z toho zhruba čtvrtina jsou Češi). Dále uvedl, že řešení tohoto problému přispěje nejen ke zvýšení kvality života občanů a hygienických podmínek ve městě, ale také i k dalšímu rozvoji hospodářství a zejména zemědělství (především ovocnářství). Velvyslankyně Hubáčková poděkovala všem parterům na tomto projektu a vyjádřila svojí potěšení a spokojenost s podpisem, protože dosáhnout u vícestranného projektu této fáze není rozhodně jednoduchá záležitost. Ředitelka SEPF Jurakić uvedla, že SEPF bude v oblasti čistíren odpadních vod v budoucnosti spolufinancovat pouze projekty, realizované z hlediska financování společně se zahraničním partnerem.

Zastupitelský úřad bude informovat o přípravě vyhlášení tendru na ČOV v obci Kruščice, aby byla zesílena účast českých společností na tomto výběrovém řízení. Tendr bude vyhlašovat obec Bela Crkva.

Projekt výstavby kanalizace a čistírny odpadních vod bude největším projektem ZRS ČR ve prospěch krajanské menšiny v jižním Banátu. Dalším významným aspektem je navázání spolupráce se SEPF, který má podle dostupných informací již potřebné finance vyčleněny. Ze strany tohoto fondu se jedná o první projekt ČOV realizovaný společně se zahraničními institucemi. Fond připravuje program s německou KfW (zaměřený na ČOV ve větších městech), ale jeho odsouhlasení se očekává až na podzim 2012. Navíc je potvrzeno také z dalších zdrojů, že SEPF zastavil nábor žádostí o dotace na ČOV, ve kterých nefiguruje kofinancování ze zahraničí. Zesiluje tak reálnost budoucí spolupráce mezi SEPF, ČRA a ČEB na financování čistíren odpadních vod.

ZÚ Bělehrad v současnosti také připravuje spolu s Úřadem pro evropské integrace při Úřadu vlády Srbské republiky text memoranda, které zajistí osvobození od cel a DPH pro dodávky zařízení a technologií z ČR pro danou kanalizaci. Toto memorandum je v současnosti ve schvalovacím procesu na srbské straně a podpis lze očekávat na samém začátku dubna 2012.

ZDROJ: ZÚ ČR Beograd (Srbsko).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů