Pátek, 29. března 2024

Požár v areálu Synthesie způsobil předběžně škodu za 25 mil. Kč

Požár v areálu Synthesie způsobil předběžně škodu za 25 mil. Kč

Požár, který dnes vypukl v objektech firmy Rekla v areálu pardubické Synthesie, způsobil podle odhadů škodu mezi 20 až 25 miliony korun. Příčiny požáru bude vyšetřovat policie. Zatím ale čeká, až bude moci na místo vstoupit a ohledat je. Hasiči už na přilehlý potok v areálu podniku položili norné stěny, které mají zachytit látky stékající z místa požáru. ČTK to řekly mluvčí krajských hasičů a policie Vendula Horáková a Eva Maturová. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Ve skladech společnosti, jež zpracovává a likviduje nebezpečné odpady, začalo hořet ve 4:00, krátce po 06:30 dostali hasiči požár pod kontrolu. "Pracujeme s variantami, že by mohlo jít o závadu na elektroinstalaci, o nešťastnou náhodu či cizí zavinění," řekla novinářům Maturová.

Podle Horákové hořela zpracovatelská linka k likvidaci oleje, odkud se oheň rozšířil na sklad s minerálními oleji. Oheň vyvolal několik explozí. Plameny zasáhly i dvě nákladní auta. Krajští hasiči hlásili únik jedovatých zplodiny hoření. Městský rozhlas vyzýval obyvatele, aby omezili venkovní aktivity a nevětrali. Podle mluvčí Synthesie ale zplodiny neunikaly, jedovaté koncentrace nezachytil kolem 8:00 ani speciální měřicí vůz. Spolumajitel Rekly Jan Roček ČTK řekl, že škody jsou jen na majetku jeho firmy.

V areálu Rekly nebyli v době požáru žádní lidé, neboť se tu pracuje na jednosměnný provoz, uvedl Roček. Zaměstnanci, kteří ráno přišli, zůstali stát za branou areálu a pak odešli domů. "Zaměstnanci budou mít volno do vyšetření případu," řekl Roček.

Požár vznikl v dřevěné hale, ve které je linka k likvidaci oleje. Podle Ročka měla asi 90 let stará hala dřevěnou konstrukci, strop i střechu. Z dřevěné haly se oheň rozšířil na další objekt. Hlavní výrobní objekty firmy ale poškozeny nebyly, uvedl Roček.

Na místě byly jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů a hasičů Synthesie. Starostové z okolí i pardubická primátorka byli o požáru informováni. U ohně zasahovalo 15 hasičských jednotek. "Na místě je měřicí vůz Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, který je asi 200 metrů od požáru, a zatím nenaměřil žádné jedovaté koncentrace," řekla ČTK Horáková.

Rekla je v areálu průmyslové zóny Synthesie. Objekty Rekly leží podle mluvčí Synthesie Jany Doležalové v části areálu směrem na Lázně Bohdaneč, tedy na opačné straně než výrobce výbušnin Explosia. Budovy Rekly jsou asi 700 metrů od silnice. "Bezprostřední ohrožení majetku a osob v areálu společnosti Synthesia nehrozí," dodala Doležalová.

Starosta nedalekého Rybitví Radim Voltr dostal informace o požáru kolem páté hodiny ranní. Podle něj nebyl požár ani vidět, ani cítit ve vzduchu. Slyšet byly ale hasičské vozy.

Hlavní aktivitou společnosti Rekla je sběr a zpracování upotřebených olejů. Jsou zpracovávány na paliva nebo předávány na likvidaci ve specializovaných spalovnách.

V rozsáhlém areálu Synthesie sídlí i výrobce výbušnin Explosia. Při loňském výbuchu v Explosii přišli o život čtyři lidé.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů