Úterý, 16. dubna 2024

Gamesa může v USA postavit obří turbínu o výkonu pěti megawattů

Gamesa může v USA postavit obří turbínu o výkonu pěti megawattů

Španělská společnost Gamesa Energy získala ve Spojených státech souhlas k výstavbě prototypu obří větrné turbíny o výkonu pět megawattů. Zařízení by mělo mít na výšku 146 metrů a stát bude u břehů státu Virginia. S dokončením projektu se podle agentury AP počítá koncem roku 2013.

Žádost firmy jednomyslně schválila státní komise pro využití mořských zdrojů. Souhlas ale ještě budou muset přiložit technické jednotky americké armády a vyjadřovat se k tomu bude i pobřežní stráž. Gamesa hodlá zařízení postavit v zálivu Chesapeake.

Prototyp obří větrné turbíny je prvním veřejným produktem, který vzejde z partnerství mezi Gamesou a společností Newport News Shipbuilding. Ta je součástí skupiny Huntington Ingalls Industries.

Zastánci pobřežní větrné energie tvrdí, že Virginia má pro realizaci projektu ideální podmínky. Námořní přístav a loděnice by měly zajistit, že oblast bude prosperovat a postupně tam vzniknou i tisíce nových pracovních příležitostí.

Energie, kterou bude větrná turbína vyrábět, se bude přenášet do státní rozvodné sítě. Využívat se bude k veřejným účelům.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů