Středa, 24. dubna 2024

Auto pro bohaté ekology

Vůz překvapí nízkou hmotností i spotřebou. Dynamika velkého sedanu je podprůměrná

Auto pro bohaté ekology

Audi je posledním výrobcem z luxusní německé trojky, který v segmentu top manažerských limuzín přišel s hybridním modelem. Konkurenční BMW a Mercedes-Benz už své vozy představily. Čekání se ale vyplatilo, automobilka z Ingolstadtu totiž jako jediná z nich poslala na silnice opravdový full-hybrid, tedy vůz, který je schopný jet i pouze na elektrický pohon. HN v okolí Neckarsulmu zkoušely, jak se s ním jezdí.

full hybridAudi bylo natolik odvážné, že pod kapotu svého vrcholného sedanu umístilo jen benzinový čtyřválec 2.0 TFSI. Tak malé motory byly v tomto segmentu tabu do té doby, než vyzkoušel Mercedes v S-třídě naftový čtyřválec. Benzin ale nemá nikdo. Spalovací jednotka ovšem není sama. K ruce má elektromotor, celé soustrojí je zapojeno paralelně pomocí spojky. Dohromady je schopné produkovat výkon 245 koní a maximum točivého momentu 480 Nm.

Inženýři schovali baterie do prostoru mezi kabinou a kufrem. To se podepsalo na objemu zavazadlového prostoru, kde místo obvyklých 510 litrů najdete jen 355. U takového vozu by to ale neměl být zas až tak velký problém. O 15 litrů je menší i palivová nádrž. Baterie se skládají ze 72 článků a mají kapacitu 1,3 kWh. Příjemným zjištěním je, že váží jen 38 kg.

Audi staví právě na nízké hmotnosti. Vůz se vyrábí v továrně, která se specializuje na hliníkové konstrukce zvané Audi Space Frame. A8 má tak téměř kompletní šasi pouze z hliníku, ocel se používá na B-sloupcích. Konstrukce váží 231 kg, což je podle zástupců značky o 40 procent méně, než by vážila, pokud by byla vyrobená z oceli. Takže i když hybridní soustrojí přidává hmotnosti 130 kg navíc, vůz celkově váží 1870 kg, což odpovídá stejnému modelu poháněnému naftovým motorem 3.0 TDI.

Pomalá, ale úsporná

Přes nízkou hmotnost se instalace čtyřválce projevila na jízdní dynamice. Audi A8 hybrid zrychlí z nuly na 100 km/h za 7,7 sekundy, což je podprůměrný výsledek. Všechny varianty limuzíny s jinými motory jsou o poznání rychlejší, stejně tak konkurence, která do svých hybridů raději instaluje šestinebo osmiválcové jednotky.

hybridNa druhou stranu je na rozdíl od nich A8 schopné ujet na plné baterie až 3 km pouze na elektrický pohon. Ten je k dispozici do rychlosti 100 km/h, využitelný je tedy i mimo městský provoz. Řidič se ovšem musí bedlivě soustředit na práci s plynovým pedálem. Jakmile jej přišlápne moc, spustí se na pomoc i spalovací motor. Naštěstí mu v orientaci pomůže speciální budík, který vystřídal otáčkoměr. Místo otáček ukazuje procentuální využití síly soustrojí - zda se baterie dobíjí rekuperací energie, nebo vybíjí na maximum při využití veškeré síly ke zrychlení.

Inženýři lehce upravili automatickou osmistupňovou převodovku, aby si lépe rozuměla s hybridem. Hydraulický posilovač byl kvůli další úspoře paliva vyměněn za elektro-mechanický. Řízení je tak trochu mdlé, což ale nevadí. Majitelé těchto vozů totiž budou z velké části sedět na pravém sedadle vzadu místo za volantem. Tam nepřijdou o patřičný luxus. Ve voze je bude hýčkat třízónová klimatizace, špičková audiosouprava nebo sedačky s masážními funkcemi potažené jemnou voňavou kůží a na zadních stranách zdobené dřevěným dekorem.

Češi zatím neušetří

S testovaným vozem jsme projeli středně hustým provozem německého města, vyzkoušeli jsme jej na dálnici i na okreskách při klidné jízdě i maximální akceleraci při předjíždění. Audi udává kombinovanou spotřebu 6,3 litru benzinu na 100 km, což působí téměř jako malý zázrak. Ve skutečném provozu ale spotřeba výrazně kolísá. Na dálnici jsme při ostré jízdě naměřili 12,6 litru, což je přesně dvojnásobek udávané hodnoty. Mimo město pak auto při svižnější jízdě konzumovalo mezi 9 a 10,5 litru. Pokud jsme se soustředili na práci s plynem a vyvarovali se ostřejších rozjezdů, odečetli jsme z palubního počítače 7,6 litru. To je dobrý výsledek.

I přesto ale není úspora oproti ostatním modelům tak výrazná, aby se kvůli ní vyplatilo si připlatit. Česká cena vozu, který přijde na trh začátkem léta, zatím nebyla stanovena. V Německu Audi A8 3.0 TDI vyjde na 69 600 eur (1,74 milionu korun). Audi A8 hybrid bude stát 77 700 eur (1,95 milionu Kč).

Model s motorem 3.0 TDI má přitom udávanou kombinovanou spotřebu nafty 6,0 litru na 100 km. Primárně tedy nepůjde o úspory na palivu, jak by se mohlo zdát. Nový hybrid je zaměřen na zákazníky, kteří mají rádi nové technologie. A velkou šanci na úspěch má na těch trzích, kde majitelé ekologických vozů dostanou výraznou daňovou slevu, platí menší silniční daně nebo poplatky za vjezd do centra města. Dokud se něco podobného nezavede v Česku, bude tento model patřit k menšině.

AUTOR: Jan Markovič
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů