Úterý, 16. dubna 2024

Druhy mikroskopů

Druhy mikroskopů

Optický mikroskop - je mikroskop, v němž je obraz zvětšován dvěmi sadami spojných čoček: objektivem a okulárem. V biologii se pro účely optické mikroskopie užívají objektivy různé síly, tj. různé zvětšovací schopnosti; okulár již jen zvětšuje obraz vržený objektivem.

Fluorescenční mikroskop - používá se zde ultrafialových paprsků, z elektrických obloukových lamp nebo ze rtuťových výbojek, které vyvolají světélkování předmětu v mikroskopu. Při osvětlení předmětu světlem, které nedopadá do objektivu, lze mikroskopem pozorovat částice průměru asi setiny mikronu, avšak nelze rozeznat jejich tvar.

Ultramikroskop - zkonstruoval v roce 1903 H. Siedentopf a R. Zsigmondy. Pro zobrazení ještě menších částic je třeba použít místo světelných paprsků proudu elektronů, které se uvolňují ze žhavých kovů uvedených na záporný potenciál. Proud elektronů prochází elektromagnetickými čočkami, tj. elektromagnetickým polem, které umožňuje měnit směr pohybu elektronů.

Elektronový mikroskop - pracuje s proudem elektronů ve vakuu. Proud elektronů - záření velmi malé vlnové délky. Rastrovací elektronový mikroskop - pracuje tak, že na vzorek je posílán tenký svazek elektronů, který dopadá postupně na všechna místa vzorku. Odražený (emitovaný) paprsek se převádí na viditelný obraz. Viditelný obraz se pak vytváří na fluorescenčním stínítku.

Mikroskop interferenční - využívá se zejména v technické praxi, např. ve strojírenství.

Polarizační mikroskop - je určen pro studium optických vlastností krystalů. Tento mikroskop má v osvětlovacím zařízení a v tubusu zařazeno dvojí polarizační zařízení (analyzátor, polarizátor), které je otočné kolem optické osy mikroskopu.

Stereoskopické mikroskopy - dávají "trojrozměrný" plastický obraz.

Druh mikroskopu Oblast činnosti
žákovské, studentské, laboratorní, stereomukroskopy základní a střední školství
laboratorní, stereomikroskopy, inverzní, fluorescenční, fázové, temné pole vysoké školy a výzkumné ústavy s biologickým zaměřením, zdravotnictví, veterinářství, potravinářství apod.
stereomikroskopy, metalografické, polaritační vysoké školy a výzkumné ústavy s technickýcm zaměřením, geologie, entomologie apod.
fluorescenční, studentské, laboratorní, inverzní vysoké školy a výzkumné ústavy se zaměřením na chemii apod.
stereomikroskopy, polarizační, metalografické, měřící průmysl

ZDROJ:http://www.mikroskopy-digiprofi.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů