Pátek, 29. března 2024

Ložiska SKF pro trvale udržitelná řešení

Snižte náklady. Zvyšte výkonnost stroje. Šetřete naše přírodní zdroje. Přestože se zdá, že jde o nesplnitelné požadavky, skupina SKF odpověděla na výzvu ložisky dvou výkonnostních tříd. Ložisky třídy SKF Explorer a energeticky účinnými ložisky SKF E2.

Ložiska SKF pro trvale udržitelná řešení

Podle výrobce oba produkty představují spolehlivý výrobek, jenž sníží spotřebu energie i náklady na údržbu, zvýší spolehlivost stroje a také přispěje k celosvětovému udržitelnému rozvoji. První, SKF Explorer, se hodí pro uložení s velkými zatíženími, zatímco energeticky účinná ložiska SKF E2 snižují spotřebu energie v aplikacích s malým až středně velkým zatížením.

Ložiska SKF Explorer: Pro větší zatížení

Při vývoji těchto ložisek se kladl důraz na nižší provozní teploty, plynulejší chod a delší trvanlivost oproti standardním ložiskům v uloženích, na něž působí velká zatížení. Tím, že umožňují zmenšit uložení a snížit spotřebu maziva a energie, omezují tato ložiska dopad na životní prostředí. Omezení nároků na údržbu zase přispěje k vyšší produktivitě.

Výkonnostní přínosy ložisek SKF Explorer jsou výsledkem optimalizované vnitřní geometrie. Pomocí softwaru technici analyzovali vztahy mezi valivými tělesy, oběžnými dráhami a klecí. Vyvinuli způsoby, jak snížit tření, vývin tepla a opotřebení ložiska a současně u daných ložisek zvýšit radiální a/nebo axiální únosnost.

Valivá tělesa ložisek SKF Explorer se připravují v úzkých tolerancích, zaručujících nízké vibrace a rovnoměrné rozložení zatížení. Vylepšené klece nabízí lepší vedení valivých těles, respektive účinek maziva při současném snížení tepla, tření, hlučnosti a hladiny vibrací. Povrchová topografie valivých těles a oběžných drah ložisek se optimalizuje s ohledem na zlepšení tvorby hydrodynamického filmu. To pomůže lépe využít vlastností maziva, současně snížit vývin tepla a opotřebení. Výjimečné pevnosti a odolnosti se dosáhlo užitím čisté a vysoce homogenní ocele, proces tepelného zpracování zase zajišťuje lepší rozměrovou stabilitu v uloženích, která pracují s vysokými provozními teplotami.

Energeticky účinná ložiska SKF E2

Jejich parketou je výkonnostní třída ložisek zvlášť navržená pro chod s nižším třecím momentem, nejméně o 30 % menším ve srovnání se standardními ložisky SKF. Z hlediska nového přístupu a změny celé konstrukce ložiska zaujme i vývoj plastického maziva nového složení pro mazání ložisek (SKF LESA 2): přináší delší životnost, potažmo delší domazávací intervaly.

Kuličkové ložisko SKF E2 je obzvláště vhodné pro elektromotory, čerpadla, převodovky, dopravníky, ventilátory a jiná uložení, na něž působí malá až středně velká zatížení při poměrně vysokých otáčkách. Z tohoto pohledu produkt prokázal své přednosti v nespočtu uložení na celém světě. Návratnost investice mapuje i případ indické textilní společnosti Sangam Group, kde byla instalována kuličková ložiska E2 do elektromotorů, které pohánějí textilní stroje. Motor, který pracuje s otáčkami 1470/min, je v provozu 22 hodin denně a 363 dny v roce.

Přechod na ložiska SKF E2 přinesl firmě podle odhadů roční úspory energie větší než 2600 kWh na jeden motor, další úspory jsou ukryty v delší provozní trvanlivosti ložisek. Společnost vypočítala, že se jí vydané finance vrátily za pouhých 37 dnů. A echo? Instalace kuličkových ložisek E2 do dalších motorů a čerpadel ve výrobním závodu.

Udržitelnost a úspory

Ložiska SKF E2 mohou kladně ovlivnit celosvětově udržitelný rozvoj. Užití v každém průmyslovém motoru v EU a v USA (za předpokladu, že třecí moment se sníží min. o 30 %) by mohlo znamenat úspory energie ve výši 2,46 mld. kWh za rok.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů