Čtvrtek, 18. dubna 2024

Problémy řidičům v únoru nezpůsobila jakost paliv

Problémy řidičům v únoru nezpůsobila jakost paliv

Podle záplavy stížností na nejakostní pohonné hmoty, zejména naftu, které v průběhu extrémních mrazů na konci ledna a v únoru prověřovaly všechny inspektoráty ČOI, se mohlo zdát, že natankovat palivo, které si poradí s mrazy hluboko pod -20 °C, je téměř nemožné. Přesto kontroly jakosti neprokázaly u kontrolovaných pohonných hmot žádný výrazný nárůst zjištění. "I když jsem nařídil odebírat vzorky paliv zejména na základě podání spotřebitelů, z 260 vzorků nevyhovělo jakostním požadavkům šest vzorků, a to pět vzorků motorové nafty a jeden vzorek směsného paliva. Stanovený limit teploty filtrovatelnosti pro zimní období však nesplnil pouze jeden vzorek motorové nafty a její prodej byl na místě inspektory zakázán," konstatoval k únorovým výsledkům kontroly jakosti paliv ing. Jan Štěpánek, ústřední ředitel ČOI.

V průběhu února byly vzorky paliv odebírány kromě plánovaných míst především u těch čerpacích stanic pohonných hmot na různých místech České republiky, které považovali spotřebitelé za původce svých problémů s vozidly v extrémních mrazivých dnech. Jak prokázaly rozbory vzorků odebraných na základě stížností spotřebitelů, tyto nebyly oprávněné.

Z celkového počtu 260 vzorků benzinů, naft, směsného paliva, biopaliva, LPG, CNG a Ethanolu E85, odebraných a kontrolovaných v měsíci únoru 2012, nevyhovělo požadavkům šest vzorků, tj. 2,3 %.Z kontrolovaných 132 vzorků motorové nafty nevyhovělo pět vzorků (3,8 %) požadavkům příslušné jakostní normy, ovšem závada v teplotě filtrovatelnosti (CFPP) byla zjištěna pouze u jednoho vzorku. Překročení horní přípustné hranice obsahu biosložek v pohonných hmotách nebylo v měsíci únoru zjištěno.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů