Pátek, 19. dubna 2024

Cena emisních povolenek v EU klesla na rekordní minimum 6 eur

Cena emisních povolenek v EU klesla na rekordní minimum 6 eur

Cena emisních povolenek na evropském trhu dnes klesla na nové rekordní minimum k šesti eurům za tunu. Trh reaguje od počátku týdne na údaje o nečekaném poklesu emisí v Evropské unii, které ukázaly, že přebytek povolenek je ještě větší, než se myslelo. Obchodníci čekají, zda Evropská unie zasáhne ve prospěch zvýšení cen, řada z nich tomu ale nevěří a z hroutícího se trhu raději odchází.

Cena tuny emise oxidu uhličitého na evropském systému obchodování s emisemi (ETS) dopoledne spadla až na 6,05 eura a navázala na pondělní propad o více než deset procent. Později se stabilizovala kolem 6,30 eura.
Loni cena v obavách z ekonomické recese v EU spadla o více než 50 procent k sedmi eurům za tunu. Počátkem roku ale oživila a na konci února v nadějích na intervenci Bruselu vzrostla až na 9,63 eura.

Evropská komise vydala v pondělí předběžné údaje, podle nichž evropské firmy zahrnuté do systému obchodování s povolenkami loni snížily emise oxidu uhličitého o 2,4 procenta. Ukázalo se tak, že na trhu bude do konce roku, kdy končí nynější fáze obchodování s emisemi, přebytek povolenek v řádu stovek milionů. To vyvolalo nový propad cen a zrychlený odchod z trhu.

Analytici při současných cenách považují evropský trh emisí za zcela bezvýznamný pro politiku snižování emisí skleníkových plynů, kvůli níž v roce 2005 vznikl. Minimální úroveň, která nutí výrobce ke snižování emisí, se odhaduje na 20 eur za tunu.

Evropská komise na základě předpokladů stabilního ekonomického růstu rozdělila mezi členské země emisní kvóty, po jejichž překročení se musí kupovat povolenky. Evropská ekonomika, kterou zasáhla dluhová krize, se však nyní propadá, což vede i k poklesu emisí a rostoucím přebytkům povolenek na trhu.

Evropská komise před rokem navrhla stažení části povolenek ze systému, aby se tím zvedla jejich cena. Rozhodnutí však zřejmě přijde až příští rok a řada analytiků v intervenci nevěří. "Podle nás bude v příštích měsících stále jasnější, že pravidla ETS se nezmění, což sníží cenu pravděpodobně až na tři eura za tunu," uvedl podle agentury Reuters analytik švýcarské banky UBS Per Lekander.

Propad cen a objemu obchodování vyhání z trhu rostoucí počet obchodníků, makléřů a poradců. Už v minulosti pověst trhu podkopávaly daňové podvody, krádeže, opakované cenové propady a sporné přínosy pro životní prostředí.

Své obchody na ETS omezují velcí hráči jako Cargill, Jefferies Group nebo Barclays. Firma EcoSecurities, která vyvíjí projekty snižování emisí a v roce 2009 ji koupila banka JP Morgan, propustila podle informovaných zdrojů kvůli pádu cen a slabé poptávce po emisních kreditech 25 procent zaměstnanců.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů