Pátek, 29. března 2024

Z české krajiny zmizelo 10 milionů ptáků

Z české krajiny zmizelo 10 milionů ptáků

Z české krajiny zmizelo za posledních třicet let celých 10 milionů ptáků. Právě o této aktuální problematice přijede do Českých Budějovic besedovat ředitel České společnosti ornitologické (ČSO) Zdeněk Vermouzek.

Beseda z cyklu Zelených čtvrtků, které jednou měsíčně pořádají Sdružení Calla a Společnost Rosa, proběhne ve čtvrtek 19. dubna od 18 hodin v českobudějovické galerii Měsíc ve dne. Zdeněk Vermouzek bude mluvit nejen o sledování změn početnosti ptačích druhů v ČR, ale také o možných příčinách špatného stavu našich ptačích populací. Nastíní také možnosti, jak by se dala tato nepříznivá situace alespoň částečně zvrátit. Zatímco o ptácích polí a luk je tento fakt znám už dlouho, úbytek lesních ptáků ornitology překvapil.

"Znepokojující je, že úbytek se týká těch nejběžnějších druhů, třeba skřivanů, strnadů nebo pěnkav. Řada jiných druhů svoji početnost sice zvyšuje, ale jsou to převážně druhy vzácnější, méně početné, takže celkově je u nás ptáků stále méně," říká Zdeněk Vermouzek a dodává: "Ptáky přitom považujeme za indikátory stavu celého prostředí, není důvod se domnívat, že jiné skupiny organismů jsou na tom lépe. Zpomaluje se tak tok energií v celých ekosystémech a je velmi těžké odhadnout, jaké následky to může mít."

"Z vlastní zkušenosti víme, že zastavit pokles početnosti byť jen jednoho ptačího druhu je velmi obtížné. V našem případě se jedná o břehuli říční, u níž došlo v jižních Čechách mezi lety 1999 a 2009 k poklesu početnosti o více než polovinu. Teprve díky koordinované snaze mnoha lidí a institucí se podařilo tento pokles zastavit," uvádí k tématu besedy Jiří Řehounek, který se ochraně břehulí věnuje v Calle.

O přednášejícím: Zdeněk Vermouzek je ředitelem ČSO od roku 2010. Sledování početnosti běžných druhů ptáků je jedním z témat, kterými se zabývá dlouhodobě. Vedle toho je koordinátorem programu "Volná křídla", který se v ČR věnuje tzv. ptačí kriminalitě ("bird crime") a jejímu stíhání. Za ČSO se účastnil také kulatých stolů k novému zákonu o Národním parku Šumava.


Kontakt: Jiří Řehounek (Calla) - 605 066 898, RehounekJ@seznam.cz
Zdeněk Vermouzek (ČSO) - 773 380 285, verm@birdlife.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů