Sobota, 20. dubna 2024

Kdyby ČEZ nebyl úspěšný, těžko bych byl finančním ředitelem roku

Martin Novák, ředitel divize finance a místopředseda představenstva společnosti ČEZ

Kdyby ČEZ nebyl úspěšný, těžko bych byl finančním ředitelem roku

Rozhovor

Působí sebevědomě. On sám o sobě říká, že finanční ředitel nerozhodný, ale ani zbrklý a emotivní být nemůže. Šéf divize finance a místopředseda představenstva společnosti ČEZ Martin Novák byl včera večer vyhlášen Finančním ředitelem roku 2011. V hledáčku Klubu finančních ředitelů, který soutěž vyhlašuje, nebyl poprvé. Mezi nominovanými se objevil před dvěma lety. "Skončil jsem druhý, první místo mi tenkrát uteklo o jeden hlas. Teď mám radost. Chci poděkovat všem hlasujícím, nejen těm, kdo hlasovali pro mě. Čím více odborníků hlasuje, tím je důvěryhodnost této soutěže vyšší," říká.

V rozhovoru pro HN jednačtyřicetiletý Novák vzpomíná na své působení v Houstonu, kde přes ulici viděl, jak kolabuje energetická společnost Enron. I na to, jak v Londýně strávil kvůli práci měsíc na jídle z fastfoodu. A přiznává, že kvůli pracovnímu vytížení nepočítá s tím, že by si letos konečně zlepšil handicap v golfu.

OTÁZKA: HN: Hlasovali pro vás kolegové z ČEZ, kteří jsou členy Klubu finančních ředitelů?

ČEZ má vyloženě menšinové zastoupení v Klubu finančních ředitelů - jsou to tři další kolegové. A neptal jsem se, zda pro mě hlasovali. Ale kdybych já byl na jejich místě, tak bych pro ně určitě hlasoval, už jen proto, že se mi s nimi příjemně spolupracuje. Ale chci říct, že to není jen moje ocenění, patří celé skupině ČEZ, protože kdyby firma nebyla úspěšná, těžko bych cenu Finančního ředitele roku získal.

OTÁZKA: HN: Lákala vás vždycky čísla?

Vždycky mě bavila. Vystudoval jsem Vysokou školu ekonomickou, obor mezinárodní obchod, a jako vedlejší specializaci právo. A začínal jsem v roce 1994 jako daňový poradce v tehdejší Price Waterhouse. Od daní jsem se dostal k účetnictví, pak jsem postoupil k financím a finančnímu řízení v Česku i zahraničí. Roky jsem strávil v třetí největší americké ropné společnosti ConocoPhillips v centrále Houstonu.

OTÁZKA: HN: Jak jste se tam dostal?

Zjistil jsem, že mě baví víc řízení financí v jedné společnosti, nikoliv práce daňového poradce pro mnoho klientů. Takže jsem přestoupil z poradenské firmy do České rafinérské, která tehdy vznikla a žádný finanční tým neměla. A Conoco, jako jeden z akcionářů, zodpovídalo za finanční řízení České rafinérské. Po pěti letech jsem se měl stát finančním ředitelem Conoca pro střední a východní Evropu, což zahrnovalo i plánovaný dvouletý pobyt v americkém Houstonu na co nejvyšší finanční pozici. Takže jsem zodpovídal za konsolidaci všech celosvětových výsledků, za styk s Komisí pro cenné papíry, což v roce 2001 vypadalo jako stabilní a dobře zavedená práce, která se nezměnila od roku 1933, kdy Komise pro cenné papíry vznikla. Jenže došlo ke krachu společnosti Enron, která sídlila víceméně přes ulici. Takže najednou bylo vše úplně jinak.

OTÁZKA: HN: Vy jste tedy viděl pád Enronu "na vlastní oči"?

Ano. Bylo mi třicet. A atmosféra byla opravdu hodně vzrušená. Ale pro mě to bylo zajímavé období, protože Conoco potíže nemělo. Včas jsme tehdy dokázali vycítit, co se na trhu děje, a naše orientace na rizikové firmy byla minimální. A za mou oblast jsme najednou měli k dispozici spoustu kvalitních lidí - protože ti lidé, kteří v Enronu pracovali na středních pozicích, byli velmi dobří a řada jich přešla k nám. Oni nic neprovedli, to byl problém nejvyššího vedení Enronu, které zfalšovalo, co se dalo.

OTÁZKA: HN: Měl jste v té době čas i na něco jiného než na práci?

Po krachu Enronu bylo volna málo. Ale během dovolené jsem hodně cestoval. Přesouval jsem se přes Státy autem, líbil se mi hlavně středozápad, který je pro Čechy opravdu exotický. Projel jsem třicet států. Doprovázela mě i tehdejší přítelkyně, dnes už manželka.

OTÁZKA: HN: Ze Států jste se pak přesunul do Londýna?

Conoco se rozhodlo, že celý neamerický svět bude jedna finanční jednotka v oblasti takzvaného downstreamu, což znamená zpracování ropy a prodeje finálních produktů, včetně benzinových pump. A já jsem zodpovídal za sestavení plánu. Byl jsem na to sám, k ruce jsme měl jednu kolegyni, a pokud jsem měl v Americe čas cestovat, tak v Londýně jsem neměl čas vůbec na nic. Celkem jsem tam strávil půl roku, ale hlavně měsíc před finální prezentací, kdy se mělo sjet celé neamerické vedení z Asie, Evropy a Afriky, jsem v podstatě podstoupil test, co s vámi udělá jídlo z fastfoodu. Když jsem šel do práce, mělo otevřeno jen rychlé občerstvení na Oxford Street, a když jsem se v noci vracel domů, měl otevřeno zase jen tenhle fastfood.

OTÁZKA: HN: A projevilo se to na vás nějak?

Právě, že ne. Nepřibral jsem, což mě dost překvapilo. Je pravda, že jsem zase tolik nejedl, protože o půlnoci prostě moc hlad nemáte a v sedm ráno taky ne. A asi člověk spálí nějakou energii i celodenním usilovným přemýšlením. Pravda je, že dnes už je mé spalování mnohem pomalejší...

OTÁZKA: HN: Vrátil jste se do Prahy a byl jste čtyři roky šéfem financí pro střední a východní Evropu, proč jste kývl na nabídku ČEZ?

Ono to vypadá jen na první pohled, že jsem si zpočátku kariérně pohoršil. V nadnárodní firmě, pokud nejste přímo v centrále, máte jen velmi malou manévrovací a rozhodovací pravomoc. I když šéfujete čtyřem zemím. A v ČEZ jsem dostal za úkol snížit náklady v úseku účetnictví, který byl značně rozvětvený, zeštíhlit ho a hlavně zjednodušit a zrychlit reportování výsledků akcionářům. To jsem se naučil v Houstonu. Leckdy se ukáže, že některé podpůrné činnosti prostě vůbec nepotřebujete, že po reportech, na nichž dělá třeba celé oddělení, se vlastně nikdo neptá, nikdo je už nechce. Byli jsme tehdy poslední, kdo reportoval výsledky na burze a už za osm měsíců jsme byli první v reportu na pražské burze a jedna z prvních energetik v Evropě.

OTÁZKA: HN: Čím se bavíte ve volném čase?

Věnuji se hlavně mým dvěma dětem, protože přes týden na ně moc času nemám - přijdu domů a většinou spí. Takže o víkendu se snažím být s nimi. Se starší dcerou, která chodí do školy, se učím. Jsem nadšený, že i ji baví matematika. Je to její nejoblíbenější předmět. Teď pilujeme angličtinu, hlavně psaní, a poslouchám, jak se jí nelíbí, že se něco jinak čte a jinak píše. A pokud náhodou ještě zbude čas, hraji golf. Přátelé z Londýna říkají, že muž má hovořit o handicapu, až pokud je pod 18, a tam ještě nejsem, proto o něm nehovořím. Musel by se stát zázrak, abych se v golfu zlepšil, protože letos jsem přibral ještě řízení ICT, správu majetku a personalistiku.


Soutěž Finanční ředitel roku 2011

Do 10. dubna mohli na webu Klubu finančních ředitelů (CFO Club) jeho členové a oslovení odborníci z bank a finančních institucí hlasovat o Finančním řediteli roku 2011. Vybírali z osmi nominovaných. Včera byly na slavnostním galavečeru zveřejněny výsledky. Mediálním partnerem ankety jsou také Hospodářské noviny.

Výsledky ankety

1. místo - Martin Novák, ředitel divize finance ČEZ

2. místo - Marian Rašík, finanční ředitel Pegas Nonwovens

3. místo - Helena Hostková, finanční ředitelka společnosti Čepro

Talent roku 2011 - Martin Vašek, náměstek ředitele ve věcech finančních v Hypoteční bance

MARTIN NOVÁK (41)
Ve Skupině ČEZ působí rodák z pražských Strašnic od roku 2006. Od roku 2008 je ředitelem divize finance Skupiny ČEZ a od října 2011 místopředsedou představenstva. V divizi finance se mu podařilo snížit náklady díky vytvoření centra sdílených služeb. Je ženatý, má dvě děti. A pokud zbude čas, hraje golf.

AUTOR: Petra Horáková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů