Sobota, 20. dubna 2024

OSN sděluje - Rozvojový svět zlepšil přístup lidí k čistší vodě

OSN sděluje - Rozvojový svět  zlepšil přístup lidí k čistší vodě
Rozvojové státy už dosáhly cíle plánovaného na rok 2015 a "drasticky" snížily počet lidí bez trvalého přístupu ke zdrojům čistší vody. Podle zprávy, která byla dnes zveřejněna v newyorském sídle OSN, bylo tohoto cíle dosaženo hlavně díky úsilí Indie a Číny. Přístup k pitné vodě nyní podle OSN má devět z deseti obyvatel Země.

Plán původně počítal s tím, že počet lidí bez čisté vody se sníží na polovinu do roku 2015, uvádí společná zpráva Dětského fondu OSN (UNICEF) a Světové zdravotnické organizace (WHO).
Podle OSN mělo ke konci roku 2010 přístup k pitné vodě 89 procent lidí. Bylo to o jeden procentní bod víc, než kolik činil cíl pro rok 2015. Představitelé OSN a UNICEF vyjádřili naději, že během nadcházejících tří let vzroste podíl lidí s přístupem k čisté vodě na 93 procent.

Počet lidí, kteří takový přístup stále nemají, dosahuje 11 procent světové populace. Ještě v roce 1990 to bylo 24 procent. I přes zlepšení ale současná hodnota stále znamená, že k čisté vodě nemá přístup 783 milionů lidí.

Podle agentury Reuters může být navíc problém v tom, že "čistší" voda v terminologii UNICEF a WHO nemusí být ještě pitná. Pod pojmem "čistší" se rozumí takové vodní zdroje, které jsou uchráněny před znečištěním fekáliemi, tedy nikoli nutně zdroje pitné vody.

Zpráva OSN a UNICEF rovněž upozorňuje, že ne ve všech částech světa se přístup k čisté vodě zlepšil. Agentura DPA cituje příklad České republiky, kde se zajištění pitné vody ve městech snížilo ze 100 procent obyvatel na 99, na venkově dokonce na 97 procent.

I když se zajištění čisté vody v celosvětovém měřítku zlepšuje, mezi jednotlivými regiony panují velké rozdíly. Zatímco v Jižní Americe, v oblasti Karibského moře, v severní Africe a ve většině asijských zemí má přístup k "čistší" vodě 90 procent lidí, v subsaharské Africe je to jen asi 60 procent.

Z poloviny má na rychlejším tempu řešení problémů s vodou zásluhu Indie a především rychle se rozvíjející Čína. V těchto státech mělo v roce 1990 přístup k pitné vodě jen necelých 70 procent obyvatel, v současnosti už je to více než 90 procent.

ZDROJ: vodarentsvi.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů