Pátek, 19. dubna 2024

Zachování výše poplatku za svoz odpadu je v rukou obyvatel města

Zachování výše poplatku za svoz odpadu je v rukou obyvatel města

Náklady města Litoměřice na svoz a uložení komunálního odpadu letos vzrostou. I přesto je cílem vedení radnice nezvyšovat v tomto roce roční poplatek za svoz komunálního odpadu, který v současné době činí 498 korun na osobu.

V loňském roce dosáhly náklady odpadového hospodářství necelých 19 milionů korun. Zhruba šest milionů platilo město ze svého rozpočtu, zbývající částku pokryly příjmy z poplatků od občanů a ze svozu separovaného odpadu. Po zvýšení daně z přidané hodnoty a nárůstu ceny za svoz komunálního odpadu však výdaje města stoupnou o dalších zhruba 600 tisíc korun.

Rozpočet města s navýšením částky na odpadové hospodářství nepočítá. Radní pověřili vedoucího odboru životního prostředí hledáním cest vedoucích k úsporám. "Dosáhneme jich například zrušením velkoobjemových kontejnerů, jejichž svoz je vzhledem ke stoupajícímu množství odpadu stále více nákladnější. Učiníme tak ale až po zprovoznění nového sběrného dvora u pokratických závor," dále budeme optimalizovat svoz směsného komunálního odpadu," vyjmenoval možné způsoby na začátku t.r. vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu Pavel Gryndler.

Pokud lidé chtějí udržet současnou výši poplatku, je třeba zvyšovat podíl separovaného odpadu. Dále je nutné omezit náklady na úklid v okolí kontejnerových stání. "Proto budeme postihovat ty občany, kteří odloží odpad mimo kontejner. Není možné dělat z kontejnerových stání smetiště díky nábytku, lednicím, televizorů a dalším odpadům," dodal vedoucí odboru. K uložení těchto odpadů slouží sběrný dvůr, případně velkoobjemový kontejner a mobilní sběr nebezpečných odpadů. Dále je možné využít i zpětného odběru elektrozařízení u prodejců. Pracovníci odboru životního prostředí případným zájemcům rádi poskytnou informace, jak se výše uvedených odpadů bezplatně zbavit.

ZDROJ:http://radnice.litomerice.cz/clanek-662.html

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů