Úterý, 19. března 2024

Chaloupky letos uspořádají oslavy Dne Země na čtyřech místech Vysočiny

Chaloupky letos uspořádají oslavy Dne Země na čtyřech místech Vysočiny

Vysočina - Obecně prospěšná společnost Chaloupky uspořádá v termínu od 20. do 22. dubna hned čtyři akce k příležitosti mezinárodního Dne Země. Akce pro veřejnost se již tradičně uskuteční na pracovišti Chaloupek u Kněžic, v Balinském údolí u Velkého Meziříčí, v Horní Krupé a nově také v okolí Nového Města na Moravě ve Žďárských vrších.
Den Země o Zemi u Kněžic - 22. 4. 2012 od 10:00 do 16:00
Den Země na Chaloupkách u Kněžic bude letos zaměřen na ekologické a sociální problémy na planetě Zemi. "Vydejte se s námi do Číny, Tibetu, Mongolska, Brazílie nebo Ameriky. Budete si moci vyrobit vlastní zeměkouli, zúčastnit se turnaje ve hře Ekopolis, nebo se podívat na zajímavý dokument z ozvěn ekofilmu," láká na akci Martin Kříž, hlavní pořadatel. Na místě bude možné ochutnat jídla z celého světa, posedět v čajovně, svézt se na koni nebo povoze. Akci zpestří vystoupení folklorního souboru Okřešánek. Začátek akce je v neděli 22. 4. od 10 hodin, konec je plánovaný na 16. hodinu.
Den Země v přírodním parku Balinské údolí u Velkého Meziříčí - 22. 4. 2012 od 13:00 do 18:00
"Vydejte se s námi přírodním parkem. Průvodci vám budou zvířecí obyvatelé Balinského údolí. Porovnejte s nimi svoje schopnosti a zjistěte, jestli máte všech pět pohromadě," zve s úsměvem Jana Audy, vedoucí pracoviště Chaloupek ve Velkém Meziříčí.
Trasa dlouhá asi 5 km se otevře v neděli 22. 4. od 13 hodin. Je sjízdná také pro kočárky a začíná u vstupu do Balinského údolí u silnice Velké Meziříčí - Uhřínov naproti odbočce k hotelu Amerika a končí v Balinách. Po cestě údolím bude pro účastníky připraveno množství aktivit a zajímavostí. Chybět nebude například ukázka živých dravců, poslouchání hlasů přírody a test lidských smyslů, ukázka psích dovedností, plavba na loďkách nebo hra na šamanské hudební nástroje. Na akci bude zajištěno občerstvení (pečení placek, opékaní špekáčků, grilování). Předpokládaný konec je v Balinách v 18 hodin.
Den Země Za Humny v Horní Krupé - 21. 4. 2012 od 9:00 do 17:00
Den Země v Horní Krupé je každoročně spojen s dopoledním úklidem přírody v rámci akce "Čistá Vysočina". Sraz zájemců o úklid je v sobotu 21. 4. v 9 hodin před Krupskou školou. Pro uklízející bude poté připraven oběd.
Po úklidu přírody následuje od 14 hodin odpolední zábavný a vzdělávací program pro malé i velké. Program bude připraven na vznikající přírodní stezce Za humny, která se nachází za venkovským komunitním centrem Krupská škola. "Tímto odpolednem chceme podpořit myšlenku přírodní stezky - všímat si běžné, zemědělské, pro někoho nezajímavé, krajiny, která však vytváří celkový ráz české krajiny a vztah běžných lidí k ní," vysvětluje Iva Kopecká, vedoucí chaloupeckého pracoviště Horní Krupá. Na jednotlivých stanovištích, která si mohou lidé projít v menších skupinkách (i rodiny s dětmi), budou připraveny staročeské hry, lanové překážky, hledání pokladu pomocí GPS nebo výroba kytiček z vrbových proutků.
Neváhej a choď aneb Den Země ve Žďárských vrších - 20. 4. 2012 a 21. 4. 2012
Akce na podporu pěší chůze. Připraveny budou trasy od 4 do 100km v oblasti Žďárských vrchů. Zájemci o nejdelší putování startují již v pátek 20. 4. v podvečer.
Začátky všech tras jsou v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě.
Trasa 100km, 75km a noční 50km - pátek 20. 4. 2012 od 22:00 do 24:00.
Trasy 50km a 27km - sobota 21. 4. 2012 od 7:00.
Trasa 4km - sobota 21. 4. 2012 od 10:00 do 16:00 - blízké okolí Nového Města na Moravě, trasa je určena především dětem s doprovodem dospělých - na účastníky čeká překvapení.
Všechny trasy jsou vedeny většinou po značených turistických cestách v CHKO Žďárské vrchy, noční úseky po asfaltových silničkách s minimálním provozem.
Více informací poskytne:
Kněžice:
Martin Kříž, martin.kriz@chaloupky.cz, 775 740 221
Balinské údolí:
Jana Audy, jana.audy@chaloupky.cz, 737 079 075
Horní Krupá:
Iva Kopecká, iva.kopecka@chaloupky.cz, 734 416 343
Žďárské vrchy:
Marie Rajnošková, marie.rajnoskova@chaloupky.cz, 774 512 790

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů