Úterý, 16. dubna 2024

Radnice v H. Brodě chce dostat část kontejnerů na odpad pod zem

Radnice v H. Brodě chce dostat část kontejnerů na odpad pod zem

Radnice v Havlíčkově Brodě chce dostat pod zem část kontejnerů na tříděný odpad. Barevné nádoby v klasických stáních kazí vzhled hlavně v historických částech města a mohou je ničit vandalové, řekl dnes novinářům místostarosta Čeněk Jůzl (KDU-ČSL). Město se letos pokusí sehnat dotaci na prvních pět podzemních stání zhruba za 2,5 milionu korun. Postupně by se tato síť měla v Brodě rozšiřovat.

Náklady na vznik jednoho podzemního stání pro pět kontejnerů se pohybují kolem půl milionu korun. Je to zhruba desetkrát více, než když se nádoby na odpad postaví jen na zpevněnou plochu v ulici. Vyvážení podzemních kontejnerů ale dražší nebude. "Technické služby už vybavení mají. Jedná se o klasické auto, které hákem vyzvedne kontejner ze země a vysype," řekl Jůzl.

Žádost o dotaci z operačního programu Životní prostředí chce radnice podat do června. Předtím se ale musí najít shoda o rozmístění podzemních stání. Pět míst, které vybralo vedení města, se části zastupitelů nelíbí. Do konce dubna proto budou předkládat vlastní návrhy. V prvním návrhu, který v pondělním zastupitelstvu neuspěl, se mimo jiné počítalo s podzemním stáním u bývalé školy Rubešova, která je v městském parku, na Kalinově nábřeží a nad Ledečskou ulicí, kde se budou stavět rodinné domy.

Města na Vysočině zatím podle dostupných údajů moc podzemních kontejnerových stání nemají. V Jihlavě slouží jediné, a to u obchodního domu na Masarykově náměstí. Vzniklo v roce 2010 nákladem jeden milion korun. Jsou v něm čtyři větší kontejnery s celkovým objemem 12.000 litrů. "Vyvážíme je zhruba jednou měsíčně, lidé si už na to docela zvykli," řekl Martin Málek, mluvčí podniku Služby města Jihlavy. Podle Málka by podzemní kontejnerová stání měla přibývat hlavně v nové obytné zástavbě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů