Středa, 24. dubna 2024

Státní fond bydlení chce mít ročně na zateplování domů 2 mld. Kč

Státní fond bydlení chce mít ročně na zateplování domů 2 mld. Kč

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) pracuje na tom, aby mohl od roku 2014 poskytovat na zateplování a opravy bytových domů ročně kolem dvou miliard korun. Peníze by nebyly k dispozici jako dotace, ale ve formě úroků s nízkým úvěrem. Na semináři o úsporných budovách to dnes řekl ředitel fondu Jiří Koliba. V současné době fond na tento účel peníze neposkytuje.

"Je to zatím jen neoficiální a předběžná částka, nakonec může být menší i vyšší," řekl ČTK šéf SFRB. Tuzemské úřady připravují jednání o podrobnostech s Evropskou komisí. Už teď je ale téměř jisté, že pilotní projekt bude mít v roce 2013 k dispozici 600 milionů korun. Finance na úvěry budou pocházet z nástroje Evropské unie s názvem Jessica. Ten slouží hlavně na podporu rozvoje městských oblastí.

Ještě větší částka může směřovat do energetických úspor z výnosů za prodej emisních povolenek. Ministr financí Miroslav Kalousek chce peníze z povolenek použít na snížení rozpočtového schodku, část výnosu ale musí jít na zateplení budov. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) by chtěl peníze použít na dotace na zateplování domů, nově včetně novostaveb. Podle ministerstva financí budou prioritou energetické úspory ve veřejných budovách. Část výnosu z povolenek by bylo dobré použít také pro Státní fond rozvoje bydlení, řekl dnes ředitel fondu Koliba.

Konkrétní rozhodnutí o využití výnosu z prodeje povolenek podle nových pravidel bude dáno zákonem o podmínkách obchodování s povolenkami, který chce Chalupa předložit vládě v květnu.

Zatím není jisté, kolik přesně budou výnosy z emisních povolenek za roky 2013 až 2020 činit. Původně se počítalo s více než 100 miliardami korun, cena povolenek v minulých měsících ale výrazně klesla. Nejčernější scénář ministerstva životního prostředí počítá s tím, že z aukcí získá 50 miliard korun, nejoptimističtější varianta pracuje se 150 miliardami korun, uvedl ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu ministerstva Pavel Zámyslický.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů