Pátek, 19. dubna 2024

Ekologické dny Olomouc nabízejí veřejnosti výlety do příměstských a městských krajin i na dotřiďovací linku odpadů.

Ekologické dny Olomouc nabízejí veřejnosti výlety do příměstských a městských krajin i na dotřiďovací linku odpadů.

Ekologické dny, pořádané o.p.s. Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce, jsou tradičně spojeny s jarem a s ním souvisejícími výlety na zajímavá místa v krajině. Letos je nabídka venkovních programů velmi pestrá.

V sobotu 21. 4. mohou lidé společně s historikem Jánem Kadlecem putovat za církevními a technickými památkami v okolí Litovle. Cesta dlouhá asi deset kilometrů začíná v 10:30 hodin na železniční stanici v obci Myslechovice. Na ní mohou účastníci výletu objevovat staré cesty, mosty, panské dvory, sýpky a také se seznámit s působením faráře Josefa Žídka v Chudobíně, kde vznikly tři kostely tří různých církví.

V tentýž den mohou rodiny s dětmi zamířit do Zoologické zahrady Olomouc na Svatém Kopečku. Zde pracovníci ZOO a DDM Olomouc připravili "Putování za Saolou" s celou řadou informací, hravých úkolů a zábavy (10:00 - 16:00).

V neděli 22. 4. Je připravena cesta do Hradce Králové. Historik umění Jakub Potůček provede lidi městem a představí jim stopy, které po sobě v místní architektuře zanechali významní architekti Jan Kotěra a Josef Gočár. Výlet za městskou krajinou je obohacen zastávkou v novém bazénu v Litomyšli, díla navrženého ateliérem D.R.N.H. V autobuse, který je vypraven za touto událostí, zbývá ještě pět míst a stačí se přihlásit na telefonu 585378345 nebo zkusit získat poslední volná místa přímo na parkovišti u tržnice v Olomouci v 7:30 hodin.

Kupodivu ještě více než architektura lákala lidi možnost dostat se na místo, kam zpravidla člověk nechodí. V úterý 24. 4. se koná exkurze na dotřiďovací linku odpadu Technických služeb města Olomouce. Zde už zbývá pouze několik míst pro poslední zájemce, pokud se přihlásí na emailu info@slunakov.cz nebo telefonicky na čísle 585 154 711. Lidé se mohou na vlastní oči přesvědčit, co se děje s vytříděným odpadem a dozvědí se také informace, kam odpad putuje z dotřiďovací linky. Stejné téma nabízí i výstava v kině Metropol nazvaná "Cesty olomouckých odpadů" (16. 4. - 16. 5. od 14 do 22 hodin).

Ve středu 25. 4. Potom bioložka Anna Jansová doprovodí zájemce na procházce jarním lesem. Cílem je prožitek, který v účastnících zanechá koncert složený z kvákání žab. I kdyby žáby v uvedený den náhodou mlčeli, procházka lužním lesem přináší i celou řadu dalších zajímavých prožitků. Rodiny s dětmi, které se chtějí zúčastnit této podvečerní procházky musí dorazit na sraz na konečné zastávce autobusu č. 15 a 22 v Černovíře v 18:15 hodin.

Po týdnu výletů bude od pátku 27. 4. do pondělí 30. 4. připravena v Divadle hudby Olomouc a na Sluňákově v Horce nad Moravou celá řada setkání se významnými hosty našeho společenského, kulturního a vědeckého života a s jejich zajímavými tématy. Pozvání organizátorů přijali například psychiatr Cyril Höschl, filosof Václav Bělohradský, ekonomové Tomáš Sedláček a Ilona Švihlíková, sociologové Jiřina Šiklová, Pavel Barša a Jan Keller, spisovatel a výtvarník Václav Vokolek, religionista Odilo Ivan Štampach a celá řada dalších zajímavých osobností.

Vrcholem Ekologických dnů Olomouc je pravidelně prvomájový Ekojarmark na Horním náměstí v Olomouci. Zde stánky tradičních řemesel, divadlo pro rodiče s dětmi, informace o životním prostředí a alternativních životních stylech, téma třídění odpadů a celou řadu dalších akcí doprovodí koncert, na kterém vystoupí například Peter Lipa band, Tomáš Kočko, Zdeněk Bína s Janem Urbancem, Traband a další.

Podrobný a aktuální program celých Ekologických dnů Olomouc najdou lidé na internetových stránkách www.slunakov.cz.
Michal Bartoš
Kontakt pouze pro média: Mgr. Michal Bartoš, Ph.D., 602708181, michbartos@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů