Úterý, 16. dubna 2024

Kampaň Den Země spojuje celosvětová témata a místní akce

Kampaň Den Země spojuje celosvětová témata a místní akce

Také letos se ve městech, obcích a regionech České republiky slaví Den Země. Mezinárodní kampaň zaměřená na ochranu životního prostředí probíhá vždy 22. dubna a slaví se už více než 40 let. Účastníci oslav mají možnost zapojit se do konkrétních aktivit v péči o přírodu a zároveň se dozvědět více o globálních souvislostech ochrany životního prostředí. Bohatý doprovodný program pro své obyvatele připravila v rámci oslav Dne Země také Zdravá města, obce a regiony.

Poprvé se Den Země slavil 22. dubna 1970 ve Spojených státech amerických. V současnosti se na celém světě zapojuje do kampaně více než miliarda lidí, v České republice se konají oslavy Dne země více než 20 let. Ve Zdravých městech, obcích a regionech se i letos konají akce zaměřené na celosvětová i místní témata související s ochranou životního prostředí. Pro účastníky oslav Dne Země jsou připraveny přednášky, výstavy, soutěže, ale také zábavné ekovýchovné akce pro děti. V obcích i jejich okolí probíhají jarní úklidy, sázení stromů, poznávací výlety a vycházky pro všechny generace.

Globální témata jsou při oslavách Dne Země připomínána mimo jiné díky akcím, na kterých jsou nabízeny Fair-trade produkty, vyrobené v zemích třetího světa. Koupí těchto produktů podporují tuzemští zákazníci vzdálené výrobce, kteří za svoji práci obdrží "férovou" odměnu. V letošním roce jsou tyto produkty nabízeny také na speciálních ochutnávkových akcích, jako je "Férová snídaně" v Litoměřicích (12. 5.) nebo "Férový brunch" v Brně, který se uskutečnil už 18. 4. Během kampaně Den Země probíhají také ekojarmarky, kde si lidé mohou nakoupit naopak regionální produkty, čímž podpoří místní výrobce.

Výběr z aktuálních programů Zdravých měst, obcí a regionů s chystanými akcemi naleznete níže a zejména pak na adrese www.ZdravaMesta.cz (Řada akcí ke kampani Den Země již proběhla v uplynulých dnech, upozorňujeme např. na vydařený videovstup z oslav Dne Země v Chrudimi na adrese http://chrudim.tv/video_264.html).

Kampaň Den Země v letošním roce doposud podpořila tato Zdravá města, obce a regiony:
Bolatice, Brno, Dobříš, Hlinsko, Hlučín, Hodonín, Chrudim, Jihlava, Jilemnice, Klatovy, Kopřivnice, Křižánky, Kroměříž, Kuřim, Letovice, Litoměřice, Moravská Třebová, Mšeno, Opava, Orlová, Pelhřimov, Prachatice, Praha 7, Praha 14, Praha 21, Praha-Libuš, Prostějov, Přeštice, Říčany, Strakonice, Štětí, Tábor, Třebíč, Třeboň, Turnov, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Ústí nad Labem.

Kompletní přehled programů a dalších informací ke kampani Den Země ve Zdravých městech naleznete na www.ZdravaMesta.cz

VÝBĚR Z CHYSTANÝCH AKCÍ KE DNI ZEMĚ 2012
21. 4. Třebíč: Na Karlově náměstí bude probíhat od 8:30 po celé dopoledne tradiční Jarní jarmark BIO-, EKO-výrobků a výrobků so označením "Vysočina - regionální produkt"
21. 4. Uherský Brod: V rámci akce "Ukliďme svět" proběhne úklid vodního toku Nivničky a Mlýnského potoka, sraz na Náměstí 1. Máje v 8 hodin ráno.
22. 4. Opava: V Janáčkových sadech a na náměstí Osvoboditelů budou v rámci oslav Dne Země od 13:00 do 18:00 probíhat mimo jiné zážitkové aktivity, soutěže a ekodílny pro děti i dospělé.
24. 4. Přeštice: Skautské středisko pořádá v parku u Třídy 1. Máje "Výsadbu lip ke 100. výročí skautingu".
25. 4. Bolatice: Od 18:00 hodin bude v Kulturním domě Bolatice probíhat beseda "o vzduchu, který dýcháme, o jeho zněčištění a vlivu na naše zdraví".
od 30. 4. do 25. 5. Jihlava: V Bráně Matky Boží bude probíhat unikátní interaktivní výstava "Supermarket SVĚT", která zkoumá okolnosti výroby věcí, ale vybízí návštěvníky také ke zkoumání vlastních postojů.
od 1. 5. Praha 21: Začíná soutěž o nejhezčí předzahrádku, zahrádku, okno, balkón v Újezdě nad Lesy.

Více na www.ZdravaMesta/dze

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů