Pátek, 19. dubna 2024

Vypěstujte si ačokču

Mrkev, hrách nebo ředkvičky zdobí zahrádky většiny drobných pěstitelů. Ale taková ačokča, lagenárie nebo tatsoi? Takovou zeleninu obvykle nenajdeme ani na pultech obchodů, alespoň ne těch běžných. Nicméně jejich semínka na trhu jsou, takže pokud je chceme ochutnat, vyplatí se spoléhat na vlastní pěstitelské síly.

Ačokča, neboli cyklantera (Cyclanthera pedata)

náleží do čekedi tykvovitých rostlin. Je to jednoletá, popínavá bylina, jejíž stonek může měřit až 5 metrů, lodyha je tenká, hustě rozvětvená. Pochází z jižní a střední Ameriky.

Listy velikosti 6 až 14 cm, laločnaté, s pěti až sedmi eliptickými lístečky, na okrajích vroubkované.

Květy jsou jednopohlavní, drobné, bílé, nažloutlé nebo nazelenalé, ve skupinách po deseti až dvaceti.

Plody připomínají lusk. Jsou to vejčité bobule s ostrým hrotem dlouhé 10 až 20 cm. Hranatá, černá a drsná jadérka se nacházejí ve dvou řadách placenty. Vnitřek plodu je po dozrání dutý. Mají sladkokyselou chuť, podobnou chuti okurky a papriky.

Vypěstujte si ačokču
acokca

Ačokča, neboli cyklantera (Cyclanthera pedata) náleží do čekedi tykvovitých rostlin. Je to jednoletá, popínavá bylina, jejíž stonek může měřit až 5 metrů, lodyha je tenká, hustě rozvětvená. Pochází z jižní a střední Ameriky.

Listy velikosti 6 až 14 cm, laločnaté, s pěti až sedmi eliptickými lístečky, na okrajích vroubkované.

Květy jsou jednopohlavní, drobné, bílé, nažloutlé nebo nazelenalé, ve skupinách po deseti až dvaceti.

Plody připomínají lusk. Jsou to vejčité bobule s ostrým hrotem dlouhé 10 až 20 cm. Hranatá, černá a drsná jadérka se nacházejí ve dvou řadách placenty. Vnitřek plodu je po dozrání dutý. Mají sladkokyselou chuť, podobnou chuti okurky a papriky.

Ačokča je mezi milovníky netradičních pokrmů poměrně známá. Na internetu nalezneme i různé recepty na přípravu jídel z této zeleniny, připomínající vzhledově malé okurky. K růstu potřebuje podobně jako rajčata oporu, její využití v jídelníčku se ovšem přibližuje spíše cuketám - lze přidat do salátů syrová, ale tepelně upravená vyniká mnohem lépe.

Všestranné použití plodů

V Peru pěstují ačokču jako zeleninu a používají v různých úpravách. Plody zbavené semen lze například plnit masitou nádivkou podobně jako papriky. Mladé plody se nakládají do sladkokyselých nálevů podobně jako okurky. Kořeny využívali peruánští domorodci na čištění zubů.

Zajímavé jsou i léčebné účinky.

  • V syrovém stavu rostlina pomáhá jako velmi dobrý přípravek proti cukrovce.
  • Používá se při léčbě respiračních chorob.
  • Šťáva léčí zánět ucha.
  • Odvar ze dvou plodů bez semínek v litru vody slouží jako diuretikum.
  • Listy přikládané na zanícenou část těla mají protizánětlivé účinky.
  • Tvrdý sušený plod se dnes běžně užívá při léčbě i prevenci poruch oběhového systému.
  • Uvádí se, že plod snižuje hladinu cholesterolu v krvi, protože zbavuje cévní stěny cholesterolových plátů a snižuje krevní tlak.

Recept z ačokči:

Ačokča plněná mletým masem a rýží

Potřebujeme

  • 16 plodů ačokči
  • 500 g mletého masa (napůl vepřové s hovězím nebo drůbežím)
  • sůl
  • mletý pepř
  • 100 g rýže

Jak na to

  • Plody zbavíme širšího konce a vybereme nožem semena s přepážkami.
  • V míse dokonale promícháme mleté maso se solí, pepřem a syrovou rýží.
  • Vzniklou hmotou naplníme plody, vložíme je do rajské omáčky a necháme vařit asi hodinu.
  • Na jednu porci stačí tři až čtyři plody. Podáváme s omáčkou bez přílohy - rýže je již v mase.

Okurka africká, známá i pod názvem Kiwano, má již vzhled exotičtější - je žluté barvy a zdobí ji pichlavé bodce, v její chuti se však opět mísí okurka s melounem. Indická okurka - Lagenárie, vypadá jako drobná zelená tykev, chuťově se blíží okurkám, jíst se však dají pouze mladé plody, tykve poté dřevnatí a mají využití jako dekorace.

Z netradiční listové zeleniny můžeme sáhnout například po asijské specialitě Tatsoi, jejíž aromatická chuť a vůně nadchne milovníky čínských restaurací. Přidává se do salátů i tradičních asijských jídel.

Netradiční zeleninou na naší zahradě však mohou být i tradiční rajčata, respektive jejich netradiční odrůdy. Mohou se tak na nás nejen červenat, ale vybarvit se i do žluta (Rajče žlutá hruška), zelena (Rajče teta), černa (Rajče carbon), bíla (Rajče bílé), nebo oranžova (Rajče oranžové).

Rajčata překvapí i tvary, vedle běžných můžeme pěstovat nejen rajčata známá z obchodů jako miniaturní cherry rajčátka, rajčata lahvová či oválná, ale též rajčata ve tvaru švestky (Rajče černá švestka), srdce (Rajče ruské), jahod (Rajče jahoda), hrušek (Rajče hruška), paprik (Rajče howard), párků (Rajče párek) nebo tykví (Rajče skvrnitý říman).

ZDROJ: www.zelenezpravy.cz, www.prirodnizahrada.cz, www.ireceptar.cz, upraveno Enviweb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů