Čtvrtek, 18. dubna 2024

AFP: V New Yorku si v bytě chovají ryby určené k jídlu

AFP: V New Yorku si v bytě chovají ryby určené k jídlu

Třídění odpadu, konzumace biopotravin, elektromobil - to některým Newyorčanům nestačí. Dva bývalí bankovní úředníci si začali chovat v srdci městské džungle ryby a snaží se při tom brát co nejvyšší ohled na životní prostředí, píše agentura AFP.

Christopher Toole a Anya Pozdeevová, kteří založili Společnost pro akvaponické hodnoty a vzdělávání (SAVE), zdůrazňují, že jde o více než ekologii.

Podle devětatřicetileté Anyi to je velmi stará technika. Spočívá v tom, že se rybky určené pro konzumaci chovají v akváriu. Použitá voda se využívá k zalévání rostlin. Trus rybek vyživuje rostliny, které zase čistí akvárium.
Tento miniaturní ekosystém umožňuje vyrábět vlastní biopotraviny v bytě a bez zvláštního zařízení, ujišťují Anya a Christopher. "Vyrobili jsme si svůj systém z kbelíků na smetí," vysvětluje Anya, která sem před 20 lety přišla z rodné Sibiře.
Ještě nedávno tento pozoruhodný párek ekologů pracoval dlouhé hodiny ve finančním sektoru, v mrakodrapu na Manhattanu. Dnes se usadili ve zcela jiném prostředí, v Bronxu.
Po finanční krizi z roku 2008 Christopher, tehdy viceprezident Sovereign Bank, zjistil, že má problémy s vizí, spojené podle něho se stresem.
Oba byli zklamáni svou kariérou v prostředí, "kde vás vyždímají až do poslední kapky a pak odvrhnou", vysvětluje Anya.

"Chtěli jsme zůstat nohama na zemi," dodává sedmačtyřicetiletý Toole.
Oba se tedy rozhodli přesedlat na chov rybek. Toole měl zkušenosti s vodou díky svému otci, u něhož trávil dovolenou v centru pro mořský výzkum Woods Hole na severovýchodě Spojených států.
Akvaponie je udržitelná forma produkce potravin, která kombinuje tradiční akvakulturu (chov převážně ryb) a hydroponii (pěstování rostlin v živném roztoku namísto hlíny). Akvaponický systém kombinuje obě tyto formy produkce potravin do symbiotického celku, ve kterém jsou odpady vzájemně využívány jako zdroj živin.

Anya a Toole vyučují akvaponii asi 80 dětí na jihu Bronxu, jedné z nejchudších čtvrtí ve Spojených státech.
Při nedávné přednášce děti pomáhaly čistit akvária, sázely mátu, zelí...
"Bojím se, že mě kousne," říká ustrašeně holčička nořící ručku do kádě, kde plave tilápie. "To ona má strach, že ji kousneš," odpovídá jí Christopher.
Christopher chová několik druhů ryb, ale s tilápií má největší úspěchy. Tyto ryby potřebují jen 35 litrů vody a za devět měsíců jsou tak velké, že jsou vhodné ke konzumaci.
Oba Newyorčané kromě práce s dětmi rovněž tilápie prodávají prostřednictvím svých internetových stránek http://www.vifarms.com/.

Společnost SAVE existuje teprve rok, ale její zakladatelé pevně věří v její budoucnost. Christopher chce spolupracovat s restauracemi či dalšími chovateli ryb ve městě.
Anya začala pěstovat žampióny na kartonu, když zjistila, že jim vyhovuje teplé a vlhké prostředí, stejně jako tilápiím.
Christopher se rovněž pustil do chovu včel. "V našem obýváku nyní máme 10.000 včel. Nespím jen s rybami, ale také se včelami," říká.
Mají vůbec právo chovat všechnu tuto havěť v New Yorku, který je známý přísnými předpisy pro chov domácích zvířat? "V podstatě ano, zvířata nesmějí dělat hluk," říká Anya. "To je výhoda ryb," dodává.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů